Boargemasters Van der Zwan en Rijpstra wolle ein oan blokkade en roppe op ta petear

Blokkade by distribúsjesintrum Lidl op It Hearrenfean © Omrop Fryslân, Jitze de Vries
Boeren blokkearje hjoed ek wer distribúsjesintra yn Drachten en op It Hearrenfean, út protest tsjin de stikstofplannen fan it kabinet.
Troch de blokkades kinne frachtweinen net lade en losse en reitsje guon planken yn de supermerken aardich leech.
De ME makke moandeitejûn yn Snits en op It Hearrenfean in ein oan de demonstraasjes, dy't oant de jûntiid ta duorren.
ME op It Hearrenfean © CAMJO Media
Op It Hearrenfean blokkearje in pear trekkers de haadyngong fan it distribúsjesintrum fan de Lidl op It Hearrenfean. Frachtweinen mei guod kinne wol fia in oare útgong ride.
"Ik heb gister twee keer gesproken met de boeren en begrijp hun situatie, wanhoop en woede", seit boargemaster Van der Zwan weromsjend op moandeitejûn.
"Ze hebben de hele dag geblokkeerd en hun punt gemaakt, maar er is ook een tijd om de blokkade op te heffen. We hebben de afspraak gemaakt dat ze 22.00 uur weggingen. Een groot deel ging ook, maar een deel ook niet en ik had niet de indruk dat daar nog veel boeren bij waren. Toen was de opdracht dat de ME de groep ging vorderen om weg te gaan. Daar gaven ze geen gehoor aan en toen is ingegrepen en was het snel afgelopen."

Flessen nei de ME

Dêrby is triengas ynset. "Het is een vervelend gezicht dat dat in mijn gemeente gebeurt, maar het was wel effectief en is beter dan met gummiknuppel. Het was een professioneel en effectief optreden." Neffens him wienen by de groep ek minsken dy't op oare dingen út wienen. "Er werd met flessen naar de ME gegooid."
Hy fynt dat boeren demonstrearje meie, mar oan de blokkade moat ek in ein komme. "Het heeft ook gevolgen voor de voedselvoorziening." Hy freget de aksjefierders fan no ek om fuort te gean.
Boargemaster Tjeerd van der Zwan
Blokkade by Aldi distribúsjesintrum Drachten © Kappers Media
By it distribúsjesintrum fan de Aldi yn Drachten gie de blokkade troch en stean se der hjoed wer. De transportweins kinne net ride en foarried nei de winkels bringe.
Boargemaster Jan Rijpstra fan Smellingerlân hat moandeitejûn ek mei de boeren praat. "We hebben aangegeven dat hun boodschap duidelijk is en dat we die ook gaan uitdragen bij collega's in Den Haag. We moeten goed in contact blijven met de agrariërs."
Hy fynt dat de blokkades op in stuit wol ophâlde moatte. "Er is geen toestemming voor een demonstratie, maar distributiecentra moeten ook hun goederen kunnen afleveren."

Net blokkearje, mar prate

Rijpstra hat moandeitejûn net yngripe litten. "Dat was niet nodig. We hebben boeren de gelegenheid gegeven om zelf weg te gaan en nu zijn ze er weer. We vinden dat de blokkade niet meer het instrument is dat ze moeten gebruiken." De boeren moatte it petear oangean.
Yn in brief sil er oanjaan dat de blokkade fan no opheft wurde moat. "Als de boeren niet weggaan, zal de politie zeggen dat ze moeten vertrekken." Hy wit net hoe lang't de boeren bliuwe. "Ik snap de boeren heel goed, ze hebben hun punt gemaakt. Ze willen zo snel mogelijk resultaat, maar daar is overleg voor nodig. We leven in een democratie en dat zal toch met een gesprek moeten."
Boargemaster Jan Rijpstra