Húsdokters fiere aksje: "Toegankelijkheid staat onder druk"

Karin Groeneveld © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Húsdokters yn it hiele lân freegje dizze wike omtinken foar de hege wurkdruk yn har praktiken. Dy soargje der foar dat se minder tiid hawwe foar har pasjinten. "De toegankelijkheid staat onder druk", seit Karin Groeneveld, foarsitter fan de Fryske húsdoktersferiening.
It is net in probleem fan de lêste jierren. "Dit wordt heel breed en heel lang gevoeld door alle huisartsen. De afgelopen jaren is dit geleidelijk, maar gestaag opgebouwd."
Dat de tagonklikheid ûnder druk stiet, fernimme de pasjinten ek. "Afgelopen weekend had ik een dienst op de huisartsenpost. Mensen moeten dan heel lang wachten en komen bijna niet door de wachtrij aan de telefoon."
It giet de húsdokters net allinnich om de wurkdruk: se wolle ek dat der wat dien wurdt oan de wachtlisten by de sikehuzen, de GGZ en de jeugdsoarch. Troch dy wachtlisten moatte pasjinten langer troch de húsdokter holpen wurde.
"En hoe groter die groep wordt, hoe lastiger het wordt om iedereen vlot, snel en bereikbaar te kunnen helpen", seit Groeneveld.
De huisarts is er altijd. Dat moet ook zo blijven, maar dat staat nu onder enorme druk.
Karin Groeneveld, foarsitter fan de Fryske húsdoktersferiening
De hiele keten begjint en einiget by de húsdokters. "Veel andere sectoren kunnen tegen patiënten zeggen 'sorry, u komt op de wachtlijst'. Maar de huisarts is er altijd. Het hele zorgstelsel is gebaseerd op laagdrempeligheid, met een huisarts die voor iedere Nederlander bereikbaar is. Dat moet ook zo blijven, maar dat staat nu onder enorme druk."

'Beknibbele op de soarch'

Igor Monzón, húsdokter yn Ljouwert, is foarsitter fan it organisearjende komitee. "In vergelijking met andere landen worden veel zaken bij de huisarts afgehandeld, de eerste lijn, zodat we niet veel mensen doorsturen naar het ziekenhuis", fertelde er earder.
"Maar in plaats dat deze zorg wordt gekoesterd, is er steeds meer op beknibbeld en hebben we er veel taken bijgekregen."
In pasjint by de húsdokter © ANP
Troch dy oerbelêsting falle in soad húsdokters om, seit Monzón. "We zijn boos dat het zover is gekomen, de ziektekostenverzekeraars hebben er echt een potje van gemaakt. Ik werk vijf dagen per week en ik moet daarnaast nog eens twee diensten erbij doen. Dat is niet menselijk."

Leaver gjin aksje

Monzón seit dat dokters net graach aksjefiere troch de doarren te sluten. "Maar we zijn er helemaal klaar mee. We zijn ervan overtuigd dat patiënten ook doorhebben dat het niet goed gaat met de huisartsen. Als je huisarts omvalt, is dat voor niemand goed."
Yn prinsipe fernimme pasjinten neat fan de aksjewike, seit Groeneveld. "Deze eerste dagen zoeken we aandacht in media en delen we onze boodschap in de praktijk. Vrijdag is er een landelijke actiedag in Den Haag, maar staan we nog wel klaar voor spoedgevallen."
In oplossing sil der net binnen in dei wêze. "Maar de reden om nu op de trommel te slaan is omdat de regering komende zomer meerjarenplannen maakt voor de hele zorg. Tot nu toe zien we daarin te weinig concreets om de werkdruk te ontlasten, dat is wel nodig."