Minister Van der Wal: "Publicatie stikstofkaart was suboptimaal"

Stikstofminister Van der Wal © ANP
"Ik begrijp dat zo'n stikstofkaart stof doet opwaaien, maar ik kon niet wachten. Juist om de provincies de tijd te geven om aan de slag te gaan." Minister Christianne van der Wal fan Natuer en Stikstof sei tongersdei yn it Keamerdebat oer stikstof dat har stikstofkaart 'richtinggevend' is.
"Dat kan een vreemd beeld opleveren, zoals in het geval van Vlieland. Maar de provincie Friesland heeft de ruimte om binnen de doelstelling van 50% reductie te schuiven. Dat kaartje zullen we het komende jaar continu aanpassen. We hebben gekozen voor richting, zodat de provincies aan de slag kunnen."

'Ik koe net oars'

De minister seit dat se begrypt dat de publikaasje fan sa'n kaart 'impact' hat "in heel veel gebieden voor heel veel boeren. Ik realiseer me dat het suboptimaal is, maar ik kon niet anders. Het alternatief was om in Den Haag in één keer een definitieve kaart te maken. Dat zou pas een dictaat zijn."
Van der Wal ûnderstreke dat njonken de lânbou ek alle oare sektoaren 'evenredich bydrage moatte oan de stikstofreduksje'. "Aan het eind van het jaar kom ik ook met doelen voor de industrie en de mobiliteit."

Mear rebûlje

Neffens Keamerlid Roelof Bisschop (SGP) is de oanpak fan de minister 'geen basis voor vertrouwenwekkend beleid'. De minister ûntstriidt dat. "Dit project is zo complex. Daar moet je de tijd voor nemen."
Van der Wal hâldt der rekken mei dat der noch wol mear rebûlje oer de stikstofkaart ûntstean sil. "Die kaart zal veranderen en dan krijg je weer ruis. Dat is het eerlijke verhaal."
By it stikstofbelied draait it om in sûne balâns tusken natuer en ekonomy, seit de minister. "We gaan onze doelen halen, met heel veel boeren met toekomstperspectief. De hele agrarische sector van de kaart vegen is niet aan de orde, maar niet alles kan op iedere plek."

Grinsgebiet

Twadde Keamerlid Pieter Omtzigt wiisde de minister op de pynlike effekten fan har belied oan de grins fan Nederlân mei Dútslân. "Het is mogelijk dat tegenover een boer die aan de Nederlandse kant moet stoppen, een Duitser een nieuwe stal bouwt, waarvan de stikstofuitstoot in Nederland terecht komt. Dat is niet uit te leggen en wordt in de grensstreek een open wond."
Van der Wal sei yn har antwurd dat se hjiroer oerlizze sil mei har Dútske kollega, mar Omtzigt hat it op in pypfol dat sok oerlis ek wat opsmite sil.

"Slechtste jongetje van de klas"

Yn Brussel om soepeler natuerregels freegje foar Nederlân is neffens Van der Wal gjin opsje. "We zijn het slechtste jongetje van de klas en bungelen onderaan alle lijstjes. Als ik in Brussel iets vraag op het gebied van natuur is de reactie: 'Ga je huiswerk maken en verlaag de stikstofuitstoot'. En ik snap het ook nog. Het wordt ons niet meer gegund."
Caroline van der Plas fan de BBB akseptearre dy útlis net. "We zijn een autonoom land, we moeten ons niet als een bang jongetje laten wegsturen. We zijn blijkbaar bang voor een tik op de vingers van Brussel."