sc Hearrenfean-direkteur feroardielet fuotbalgeweld: "Schandalige actie"

It jout fuotbalklups grutte soargen: it tanimmend supportersgeweld. Sneon krige in supporter fan sc Hearrenfean yn Alkmaar in klap yn it gesicht. Direkteur Cees Roozemond neamt it 'volstrekt onacceptabel.'
Cees Roozemond © ANP
It gie om de supporter Hielke Biemond út Nieuwe Wetering. Hy spruts oare supporters oan op har gedrach en waard dêrnei misledige en krige in klap yn it each fan in jonge mei in bivakmûtse op. Biemond moast nei it sikehûs ta.
Biemond hat him yn de media útsprutsen tsjin it geweld. "Je ziet het ook in het topamateurvoetbal gebeuren: het voetbal wordt verziekt door doorgesnoven idioten. Het zijn groepen die het voetbal als excuus gebruiken om alles te slopen en elkaar aan te vliegen", sei hy tsjin Omroep West.
sc Hearrenfean-direkteur Roozemond is der bot fan skrokken. "Hij gaat zijn hele leven al naar Heerenveen, terwijl hij hier niet eens woont. Het is een voorbeeldsupporter die heel nauw bij de club betrokken is."

Oanjefte fan mishanneling

Der is oanjefte dien fan it geweld. "Volslagen terecht. Het is een mishandeling, dus ook een politiedossier. We zijn beelden aan het verzamelen van onszelf en van AZ. Die analyseren we om de dader te traceren."
Roozemond praat fan in 'schandalige actie.' Hy seit: "Tot mijn stomme verbazing nu in het eigen supportersvak. Het had een mooie avond kunnen zijn, maar dit was wel een domper."

Fuotbalgeweld

De direkteur hat noed oer it fuotbalgeweld. "Het baart ons zorgen. Hoe kan het nou toch zijn dat zelfs bij een gastvrije en gezellige club als Heerenveen dit soort dingen gebeuren? Het is een landelijke trend."
Algemien direkteur Cees Roozemond
Wêr't it krekt oan leit is dreech te sizzen. "Soms gebruiken we de verklaring dat het de post-coronatijd is. Men moet verveling kwijt. En er is een algehele toename in de agressiviteit binnen de maatschappij. Het zal ongetwijfeld ook met drank of andere genotsmiddelen te maken hebben. Maar het onacceptabel. Je gaat niet naar voetbal om rotzooi te trappen."
Roozemond seit der mear op hanthavenje te wollen. "Je moet mensen direct bestraffen. We zijn naarstig op zoek naar degene die de klap heeft uitgedeeld. Daar hoort een zware straf bij. Dat kan een stadion- of een omgevingsverbod zijn. De straf moet de boodschap overbrengen dat dit niet toelaatbaar is."