Vera Koenen nije trainer fan VC Snits: "Ik predik 'no guts no glory'"

"Ik ben heel fanatiek, soms te fanatiek." Vera Koenen is takom seizoen de coach fan VC Snits, mar stiet dizze wike as coach fan Sliedrecht Sport tsjinoer har nije klup yn de heale finale fan de play-offs.
Vera Koenen nije trainer fan VC Snits: "Ik predik 'no guts no glory'"
Vera Koenen is dwaande oan har fjirde seizoen as coach fan Sliedrecht Sport. Alle trije foarige seizoenen waard se kampioen fan Nederlân.
Sneon wie Koenen yn de Sneker Sporthal om wer te winnen. Dit kear yn de heale finale fan de play-offs om it kampioenskip. "Dat het tegen Sneek is, maakt het wel raar. Maar ik kan slecht tegen mijn verlies en Sliedrecht is gewoon mijn club nu, dus verder is dat geen probleem."
Je ziet straks een coach die veel schreeuwt.
Vera Koenen
We prate mei Koenen ôf dat we har ûnder de wedstriid folgje mei de kamera. In mikrofoantsje wol se lykwols net oan har fêst ha. "Dan zeg ik dingen die eigenlijk niet kunnen. Vloeken en zo. Dat wil ik de kijker niet aandoen."
Mar wat sjogge we dan foar trainer? "Ik ben zeer gedreven, zeer passievol. Je ziet een vrouw die heel veel praat. Die heel veel schreeuwt. Die zich heel druk maakt om van alles."
En ien dy't hiel fanatyk is dus. "Ik zit te veel in het spel, maar ik weet wanneer ik moet inbinden. Als speelster en nu ook als trainer werd mijn passie altijd als grootste kracht gezien."

Mentale begelieding

Koenen, berne yn Alkmaar, opgroeid yn Hengelo en yn 1989 spylster fan it suksesfolle Avéro/Olympus yn Snits, is in coach dy't in soad docht mei mentale begelieding.
"We doen heel veel aan het mentale en aan teamprocessen. Ik ben vier jaar bezig met dit team en predik echt 'no guts no glory'. Als je niet met lef een bal aangaat, dan ga je een oorlog nooit winnen. Dus als je laf gaat doen en half, dan gaat het 'm niet worden."
"Als je dat vier jaar lang erin brengt, dan is dat ook zo. En die meiden weten dat ook. Die gaan de ballen vol aan."
Iedere sporter heeft inefficiënte gedachten. Altijd. Als je daarmee om kunt gaan, dan betekent dat dat je meer vertrouwen krijgt.
Vera Koenen
"Dat mentale aspect hoort heel erg bij mij. Ik heb ook een mentale begeleider. Een psycholoog die ik meeneem. Dit jaar hebben we het bijvoorbeeld heel erg gehad over inefficiënte gedachten", leit Koenen út.
"Wat doe je als je staat te serveren en het staat 24-23? Wat denk je dan? Wat doe je met je gedachten? En als je daarover praat en ermee bezig bent, verbeter je dat stukje. Iedere sporter heeft inefficiënte gedachten. Altijd. Als je daarmee om kunt gaan, dan betekent dat dat je meer vertrouwen krijgt en er beter mee om kunt gaan."
"Dit was het vierde jaar een aandachtspunt, maar in het eerste jaar heb ik bij Sliedrecht heel veel in communicatie geïnvesteerd. In feedback geven en ontvangen. Dus als je op je flikker krijgt, wat doe je dan? Zeg je dan 'ja maar' of zeg je 'ja kut, we gaan, harder'", seit Koenen.
It folsleine ynterview mei Vera Koenen:
Nei dit seizoen ferlit in tal spylsters it team. Roos van Wijnen hâldt op en Anlène van der Meer, Lieze Braaksma en Danique Aardema geane ek fuort.
Koenen: "Dat is niet lastig, want het is elk jaar zo. Maar ik had wel de hoop dat er meer zouden blijven. We zijn een heel end op weg met het formeren van een team dat aan de doelstelling kan voldoen. Dat kan meedoen om de prijzen."

Sliedrecht wint relatyf ienfâldich fan VC Snits

De wedstriid fan ôfrûne sneon gong mei 3-0 nei Sliedrecht. Dy steane dêrtroch al mei ien foet yn de finale, want de kâns dat Snits kommende sneon mei 3-0 wint yn Sliedrecht is net sa grut.

Neitinke oer kommend seizoen

Koenen hat al drok yn petear west mei it bestjoer fan VC Snits oer folgjend seizoen.
"Het is dan wel raar om hier nu te zijn. Het helpt niet dat mijn team er nu niet lekker in zat. Anders ben ik geruster. Dat maakt dat het in mijn hoofd een wat druk potje werd. Nu ben ik van Sliedrecht, maar ik kijk natuurlijk wel met een schuin oog ook naar speelsters die ik volgend jaar ga coachen. Je bent er wel mee bezig."

Ter Steege wer assistint

No is Henriëtte ter Steege de coach. Se is al fjouwer jier assistint-trainer yn Snits, mar moast it healweis dit seizoen oernimme fan Jeffrey Scharbaai. Nei dit seizoen wurdt se wer assistint, no dus fan Koenen.
Ter Steege fynt it in drege put, haadcoach wêze
"Het is pittig. Maar ook wel weer heel leuk. Dat kwam ook door de coronatoestanden. Coach zijn leer je niet zo maar even. Ik ga niet voor niks weer een stap opzij. Het kost veel energie en tijd. Het heeft heel veel mooie facetten. Maar het is wel tijd om een stap terug te zetten."

Even sykhelje

Mar hie se dan gjin earste coach wurde wollen? "Nee, ik had zeker geen eerste coach willen blijven. Dat heb ik ook meteen tegen het bestuur gezegd. Het is nu mijn vierde jaar en het wordt mijn vijfde. Even ademhalen nu. Niet dat ik Vera alles laat doen, hahaha."
Takom seizoen wurkje Koenen en Ter Steege dus gear, no moasten se it tsjinelkoar opnimme. "Het maakte me niet zo veel uit. Het is wel zo dat we beiden niet vrijuit praten over ons eigen team nu. Dat lijkt me ook respectvol naar je eigen club. Verder was het prima."