Boargemaster Van der Zwan: "Iedere keer weer crisissen over opvang is waardeloos"

De Hoekstrahal op It Hearrenfean waard efkes brûkt troch it COA as krisisopfang foar flechtlingen út Ter Apel. Dy funksje hat it no net mear, mar de gemeente sil sjen hoe't it opnij helpe kin by de opfang fan flechtlingen.
Tjeerd van der Zwan © Omrop Fryslân
Yn de Hoekstrahal soene 200 plakken komme foar de opfang fan Oekraynske flechtlingen, mar dêr waard net genôch gebrûk fan makke. De minsken giene al faak streekrjocht nei oare opfangplakken yn de provinsje, seit boargemaster Tjeerd van der Zwan.
De opfang fan flechtlingen dy't oars yn it grôtfolle Ter Apel sitte, wie ek net in goede oplossing, om't dizze minsken in oar ritme oanholden, bygelyks troch it fieren fan de Ramadan.

'Niet te verkopen aan sportverenigingen'

"Achtkarspelen en Twijzel hebben de helpende hand toegestoken en gezegd: we nemen de hubfunctie over. Het COA heeft zich prima aan de afspraak gehouden. We hebben zeven dagen opgevangen, 130 vluchtelingen, in die week heeft het COA plekken voor ze gezocht elders in het land. Nu is de hal weer leeg."
It is net dúdlik wat de funksje no wêze sil fan de hal. "Wat wel helder is is dat we de hubfunctie van Twijzel weer overnemen." Gemeente It Hearrenfean sil sjen hoe't se it dwaan sille. "Als er weer zo weinig gebruik van wordt gemaakt is dat niet zo efficiënt. Dat kun je ook niet verkopen aan sportverenigingen."
Of het in de Hoekstrahal is of elders is, moeten we de komende weken goed bespreken.
Tjeerd van der Zwan oer opfang yn syn gemeente
Dochs wol de gemeente wol wer "de hubfunctie vervullen" yn de opfang fan flechtlingen, seit Van der Zwan. "Of het in de Hoekstrahal is of elders is, moeten we de komende weken goed bespreken."

In soad frijwilligers

"De hele week zijn er veel medewerkers van de gemeente Heerenveen geweest die zich vrijwillig hebben aangemeld om daar een rol in te spelen, in de opvang, de coördinatie, het beheer, als begeleiding. Dat is behoorlijk zwaar geweest, maar we kunnen het", seit Van der Zwan. "We hebben geleerd dat we snel kunnen schakelen."
De lanlike opfang kin wol better, fynt Van der Zwan. "Het is natuurlijk waardeloos dat we iedere keer maar weer crisissen hebben als het gaat om de opvang van vluchtelingen."
Boargemaster Tjeerd van der Zwan oer de opfang yn syn gemeente