Fryske glêstúnbou hat te lijen fan hege enerzjyprizen: berop op kabinet dien

It wurdt foar ûndernimmers yn de glêstúnbou dreech om de holle boppe wetter te hâlden. Benammen de enerzjyprizen sjitte omheech. Undernimmers dy't net trochberekkenje wolle oan de konsumint, hâlde net in soad mear oer.
We hebben juist behoefte aan perspectief voor de langere termijn":
Brânsjorganisaasje Glastuinbouw Nederland stjoert freed in brief oan it kabinet. Neffens de organisaasje soargje de hege kosten der ek foar dat túnkers minder ynvestearje yn duorsumens. Se sprekke al langer fan in 'serieuze energiecrisis' wêrby't de oerheid yngripe moat.

Djoerder út

Minsken dy't grienten en fruit keapje, sjogge no al dat se djoerder wurde, mar dat is eins net de bedoeling, fynt Marco van Overbeek, fan Gardener's Pride yn Bitgum. "Een komkommer is een goed voorbeeld. Je kunt nu een komkommer voor een euro kopen. Vorig jaar had je er twee voor die prijs."
Van Overbeek hat it wol dreech. Mei de hegere prizen fertsjinnet er de gasrekken net werom. "We hebben wel afspraken, maar dit is allemaal op de korte termijn. We hebben juist behoefte aan perspectief voor de langere termijn."

Ynnovaasje nei duorsume enerzjy

De kosten binne heech op it stuit. "We verwarmen de kassen met motoren die op gas draaien en de verwachtingen zijn niet positief. Vorig jaar hebben we er al voor gekozen om over te schakelen op ledverlichting. Dat zorgt ervoor dat we voor 40 procent stroom besparen."

Regeljouwing

Fierder siket Van Overbeek nei mear manieren om enerzjy te besparjen. Mar hy hopet ek op stipe út de polityk, want de regeljouwing soe neffens him wol wat flotter en behelpsumer kinne.
Er is een heleboel gaande in de tuinbouwsector momenteel.
Marco van Overbeek
"Op het gebied van duurzame investeringen, daar zou betere regelgeving voor moeten komen. De mogelijkheden zijn nu beperkt. Nieuwe energiebronnen liggen vaak gevoelig, zoals biomassa. Er is te weinig perspectief."
"De verwachting is dat er dit jaar 150 hectare minder tomaat staat. Sommige telers hebben de kassen leeg gelaten en verkocht aan andere ondernemers. Er is een heleboel gaande in de tuinbouwsector momenteel", seit Van Overbeek.
Marco van Overbeek fan Gardener's Pride
© Omrop Fryslân
Dochs leaut Van Overbeek noch wol yn de sektor. "Door te investeren in innovatieve maatregelen hopen we overeind te blijven. We produceren voor de Nederlandse markt: alles wat we doen, blijft hier. Er liggen hier goede mogelijkheden, want Nederlanders eten nog steeds te weinig groente en fruit."