Simmerkamp op Flylân stiet faai troch ferbouwing; "Grote impact op de kinderen"

It Rotary Flylânkamp, foar bern dy't oars net op fakânsje kinne fanwegen de thússituaasje, kin tenei net mear teplak op Flylân. It fêste plak fan de lêste hast 50 jier, groepsakkommodaasje De Vliehorst, is net langer beskikber.
© vlieland.net
De akkommodaasje wurdt ferboud en geskikt makke foar it húsfestjen fan hoarekastudinten. Yn de simmer kin der dan jongerein yn dy't op it eilân wurket. En dus is der gjin romte foar de Rotary, dy't alle jierren twa wiken lang in simmerkamp hâldt. "Een alternatief is er gewoon niet meer", seit Diana Bakker fan it simmerkamp.
De impact op de bern is grut. "Het is voor kinderen die bijvoorbeeld in pleeggezinnen, voor kinderen van wie ouders in de gevangenis zitten. Kinderen die dit echt nodig hebben en nooit op vakantie kunnen."

Gemeenteried om help frege

De Rotary freget de gemeenteried om help. In protte geskikte groepsakkommodaasjes binne der net. Boppedat: "Vlieland is voor ons al bijna 50 jaar onze plek. Iedereen weet wat-ie moet doen. Het is een heel veilig eiland: niet te veel auto's, alles is op loopafstand, er is een zwembad, sporthal, midgetgolfbaan. Zoek maar eens een locatie die dat ook allemaal heeft."
En sels al kin de Rotary noch sa'n lokaasje fine, dat betsjut net dat it kamp dêr samar hinne kin. "Je moet een heel ander kamp opzetten. Het betekent dat we nu één of twee jaar niets kunnen doen."
We hebben bot te verstaan gekregen dat het niet meer mogelijk is, dat we niet meer welkom zijn.
Diana Bakker
De Rotary kin net sels bepale oan wa't de Vliehorst romten ferhiert. "En dat het wordt verbouwd is ook prima, want het was wel aan een opknapbeurt toe. Ook dat er studenten van een opleiding komen is helemaal prima. Het betekent alleen wel dat we nu niet meer met die tachtig kinderen naar Vlieland kunnen."
"We hebben bot te verstaan gekregen dat het niet meer mogelijk is, dat we niet meer welkom zijn."
Bakker hopet dat de gemeenteried noch wat betsjutte kin, mar se tinkt dat dat in yllúzje is. "We hopen dat het toch mogelijk is om twee weken gebruik te maken van die accommodatie. Ik snap ook dat huisvesting voor horecapersoneel een issue is. Maar er is een vleugel gebouwd die in de zomer vrijstaat. Waarom kunnen wij dan niet daarover in gesprek?"

Frustrearre en teloarsteld

De frustraasje en de teloarstelling binne grut. "Het is gewoon heel erg triest voor die kinderen. Het heeft een enorme impact die wij niet eens kunnen begrijpen."
Foar de bern is it in hichtepunt yn it jier. "We komen wel eens kinderen tegen die 20 jaar geleden met het kamp mee zijn geweest en dan merk je hoeveel impact het op hun leven heeft gehad. Hoe ze er worden opgevangen, behandeld, aandacht krijgen. Dat is niet altijd gewoon voor hen."
Diana Bakker