Hûndert postdowen fan bruorren yn Steggerda stellen: "We zijn er kapot van"

Der binne sa'n hûndert postdowen stellen fan de bruorren Ydo en Elco Homma fan Steggerda. De dowen binne hûnderttûzenen euro's wurdich. "Maar in het bedrag zit de pijn niet. Het is vooral dat het hok leeg is", seit Ydo Homma.
Argyfbyld fan jonge dowen fan de bruorren © Gebroeders Homma
De dieverij wie yn de nacht fan snein op moandei. "Ze zijn in de nacht het hok binnengekomen. De duiven zijn dan rustig omdat ze niet zoveel zien. Ze zijn waarschijnlijk in een mand of zak gedaan en meegenomen", tinkt Ydo Homma.

Bûtenlânsk kenteken

Der binne kamerabylden makke fan de auto fan de dieven. "Ze zijn maar op vier of vijf meter langsgereden van de plek waar we slapen. Het is heel spijtig, maar we hebben niets gemerkt." Ut de bylden is wol dúdlik wurden dat it om in wyt kenteken mei swarte letters giet.
"Er zijn meerdere landen die dat hebben", seit Homma. "Denk aan Roemenië of Letland. De politie is druk om dat te achterhalen. Het zijn wel landen waar de duivensport in opkomst is, dat zou een reden kunnen zijn. Het zijn exclusieve postduiven, ik kan me voorstellen dat ze die willen bemachtigen."

"Wy woene se nea ferkeapje"

It giet de bruorren net om de wearde dy't de dowen fertsjintwurdigje. "We zouden ze nooit willen verkopen. We zijn in 2006 begonnen in de duivensport als jonge jongens. We begonnen met verzamelen en hebben een hele stam opgebouwd. De laatste jaren horen we bij de beteren van Nederland." Ek de bêste Nederlânske do fan it ôfrûne jier binne sy kwyt.
De bruorren Homma op argyfbyld © Gebroeders Homma
De stellen dowen hawwe allegearre in ring om, mar it is de fraach oft sy dy ringen wol om hâlde. "Het is voor ons nu zaak om mensen te activeren om ons te helpen." De bruorren hawwe dêrfoar in post op sosjale media set. "Het is lastig te bevatten, wij zijn er kapot van", skriuwe sy. "Wij horen het graag als iemand iets verdachts heeft gezien."
Ydo Homma uit Steggerda