Foar it earst sûnt 23 jier in walrus yn Nederlân: "Hij hoeft niet te verhongeren"

We hoege ús gjin soargen te meitsjen oer de walrus dy't yn it ôfrûne wykein sjoen is by Skiermûntseach. Dat seit Sophie Brasseur fan Wageningen University, dy't spesjalisearre is yn dizze sûchdieren.
De walrus by Skiermûntseach © Ralf van Hal
"Het dier ziet er niet ziek uit", seit Brausseur. "Blijkbaar doet hij het best wel oké. Van een walrus is bekend dat hij bodemdieren eet. Die zijn er hier ook voldoende, dus hij hoeft niet te verhongeren en anders heeft hij voldoende reserves."
It is 23 jier lyn dat der foar it lêst in walrus yn Nederlân oan wâl kaam is. "Deze dieren leven ten noorden van Noorwegen en Rusland en die zwemmen regelmatig duizenden kilometers naar andere plekken. Het is niet verbazingwekkend dat er een terechtkomt in de Noordzee, maar het gebeurt niet heel vaak. Ze blijven meestal wel in de noordelijke gebieden."

Waarmte

It is yn Nederlân fansels in stik waarmer as yn it poalgebiet. Dochs hoecht dat net neffens de ûndersykster net perfoarst problemen te jaan. "Als hij lang op het land zou moeten blijven, zou hij in de problemen kunnen komen. Die dieren zijn heel goed geïsoleerd, maar daardoor kunnen ze het wel te warm krijgen. Hij zal dus ongetwijfeld niet de hele tijd op het land blijven liggen", tinkt Brasseur.
"Ook in het poolgebied kan het wel warm worden, dan liggen ze soms boven op elkaar. Dus hij zal wel aardig tolerant zijn tegen de warmte."

'Lit Waadsee mei rêst'

Foar tips om de walrus sels te sjen hoechst net by Brasseur oan te klopjen. "Ik denk niet dat het mijn taak is om de toerist te bevorderen. Ik zou erbij wegblijven. Gister lag hij op een plaat waar ook duizenden zeehonden liggen, dus die verstoor je ook", seit de saakkundige.
"Ik zou genieten van de beelden die toevalligerwijs gemaakt worden en er niet met z'n allen bovenop duiken. Laat de Waddenzee met rust. De kans dat hij verdwijnt als er allemaal mensen zijn is alleen maar groter", seit Brasseur.
Sophie Brasseur fan Wageningen University oer de walrus