Ek al deade brúnfisken op fêste wâl oanspield

De ôfrûne dagen binne sa'n 80 brúnfisken oanspield op de Waadeilannen. Dy skatting komt fan de stichting SOS Dolfijn. De measten binne oantroffen op it strân fan It Amelân.
© RTZ & Dierenambulance Ameland
"Elke dag krijgen we nog tientallen dieren gemeld vanaf de eilanden", seit Annemarie van den Berg fan SOS Dolfijn. "Gister zijn ook de eerste dieren gemeld op de vaste wal, die verkeerden in dezelfde staat als die op de eilanden. Het lijkt erop alsof er ook een paar bruinvissen tussen de eilanden doorsijpelen."

Undersyk nei de oarsaak

It is noch net dúdlik wat de oarsaak is, dat moat noch ûndersocht wurde. "Het is opvallend dat het bijna allemaal volwassen dieren zijn die allemaal in dezelfde staat van ontbinding zijn. Dat betekent dat ze rond dezelfde tijd zijn overleden op zee en daarna zijn aangespoeld. Waardoor komt dat? Was er in één keer een uitbraak van ziekte of was er een activiteit op zee die ze zo heeft gestoord dat er sterfte is?"
Er zijn allerlei menselijk activiteiten gaande in de Waddenzee. Het is belangrijk om te kijken of dat effect heeft op het leven in zee.
Annemarie van den Berg fan SOS Dolfijn
Der wurdt sein dat it wynmûnepark fan ynfloed wêze kinne soe, of in marine-oefening. "Alles is mogelijk en daarom is onderzoek zo belangrijk. Er zijn allerlei menselijk activiteiten gaande in de Noordzee. Het is belangrijk om te kijken of dat effect heeft op het leven in zee." In tal bisten is foar ûndersyk meinaam troch minsken fan de universiteit yn Utrecht. "Die liggen in de vriezer." Se binne dwaande alle gegevens te sammeljen, hoefolle bisten op watfoar eilannen oanspield binne en om alles goed te tellen.

Spiele noch mear oan?

Se kin noch net sizze oft der mear bisten oanspiele sille. "We hebben geen idee of we de piek hebben gehad of dat het nog dagen doorgaat. Er zijn berichten dat er nog dode bruinvissen in zee zijn, die gaan nog aanspoelen. Maar ik hoop dat het gauw stopt, want het zijn verschrikkelijke beelden. Ik verwacht echter dat het nog wel een paar dagen doorgaat."
Annemarie van den Berg fan SOS Dolfijn