Stortemelk op Flylân set alles op alles om it tal besmettingen te beheinen

Under it personiel en de gasten fan camping Stortemelk op Flylân binne in pear minsken besmet mei it coronafirus, mar de camping docht der alles oan om it firus yn 'e hân te hâlden. Alle gasten binne ynformearre oer de protokollen, de meiwurkers dogge selstesten en as it nedich is wurde restaurant en winkel earder sletten.
De situaasje op Stortemelk op Flylân:
Nettsjinsteande de pear coronagefallen fynt adjunkt-direkteur Jeltsje Osinga-Groenhuis fan camping Stortemelk dat it noch tafalt. "We proberen het goed in de hand te houden. We hebben wel een paar positieve gevallen, van zowel campinggasten als van personeel, maar de aantallen vallen nog mee."

Risiko's

Dochs kinne de gefolgen wol grut wêze as der minsken posityf test wurde. "De impact is best groot, want als één iemand positief test, dan zijn er vaak meteen een aantal collega's of vrienden die ook in quarantaine moeten uit voorzorg. Niemand wil natuurlijk een risico lopen. Ook hier komen veel jonge mensen die de afgelopen tijd hun feestjes hebben gevierd. Helaas zit er toch zo nu en dan een besmetting bij. Maar gelukkig blijft het bij een handje vol."

Protokollen

Dêrom hat Stortemelk ek in mail nei alle gasten stjoerd mei ynstrukjes. "We hebben onze gasten geïnformeerd. Als iemand positief wordt getest, is het eigenlijk onmogelijk om in je tent in quarantaine te blijven. Daarom moeten de gasten naar de wal, daar zijn van de GGD richtlijnen voor gekomen."
Camping Stortemelk op Flylân © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
As ien posityf test wurdt, kin de gast yn de auto op de boat werom nei de fêste wâl. "Aan boord mag je niet uit de auto, ook niet voor een toiletbezoek. En een andere optie is het boeken van een Waddentaxi. Dat is wel allemaal op eigen kosten", fertelt Osinga.

Teste, teste, teste

Op de camping wurde in soad testen dien troch it personiel. "Voordat men aan het werk gaat doet iedereen een test, met een negatieve uitslag mag men aan het werk. Bij verkoudheid of andere klachten is het ook meteen testen en niet eerder aan het werk dan dat ze uitslag bekend is."
De camping hat ien jûn it restaurant earder slute moatten, en de winkel giet twa kear in pear oeren earder ticht, sa't der dochs noch genôch romte is om de fakken te foljen.
Adjunkt-direkteur Jeltsje Osinga-Groenhuis fan camping Stortemelk
Camping Stortemelk op Flylân © Omrop Fryslân, Diana de Groot