Q&A: Hoe sit it aanst mei de gewoane gryp nei de coronaperioade?

In grut part fan de coronaregels giet sneon fan tafel, mar oardel meter bliuwt de noarm. Wylst we it coronafirus hieltyd mear ûnder kontrôle krije, nimme de soargen oer de gryp wer ta. De grypprik is dit jier ekstra wichtich, sizze saakkundigen, ûnder wa direkteur Anne-Marie van Elsacker fan it medysk laboratorium Izore yn Ljouwert.
Siik op bêd © Shutterstock.com

Wêrom is de grypprik sa wichtich dit jier?

"We geven de griepprik elk jaar om de kwetsbare delen van onze gemeenschap te beschermen tegen influenza. We hebben het afgelopen seizoen helemaal geen influenza in de populatie gehad. Dus er is geen natuurlijke blootstelling geweest aan mensen: dat kan betekenen dat onze groepsimmuniteit een beetje minder is geworden. Daarom is het belangrijk om dat niet nog een jaar te laten verlopen."

Hawwe jo mear soargen oer de gryp of oer corona?

"Ik heb over beide zorgen, maar op andere vlakken. Voor de influenza weten we het gewoon niet. Het is interessant om te zien wat er op het zuidelijk halfrond gebeurt, want daar is het nu winter en lopen ze voor op onze griep. Dus we kunnen leren van wat er daar gebeurt. Rondom ons coronavirus maak ik mij wel zorgen over de Deltavariant, omdat die toch wel heel hard gaat."

It giet no better, mar soe it yn de hjerst net wer misgean?

"Ja en nee. Vorig jaar waren we met z'n allen niet zo beschermd. Toen kwam iedereen gezellig van vakantie terug met allerlei virusjes en die hebben we breed in de bevolking geïmplanteerd. En dat is mooi uit gaan groeien. Dit jaar zijn we voor een belangrijk deel wel beschermd. Dus dat zal anders zijn. We zijn niet meer zo kwetsbaar als vorig seizoen. We zijn heel erg bang geweest voor een zorg-infarct. Dat hebben we ook bijna gehad. Daar maak ik me nu wel minder zorgen om."
© Omrop Fryslân, Aise van Beets

Mar in firus kin dochs sa wer rûngean?

"Ja, als het virus rondgaat en we nieuwe mutaties krijgen, dan is het de vingers gekruist houden of onze eerdere infecties en vaccinaties ons blijven beschermen. Als dat niet zo is en we een naïeve bevolking worden, dan zit je voor je het weet wéér in zo'n circus. Dus laten we er nu voor zorgen dat zo'n rondgang van het virus niet weer zo massaal kan gaan gebeuren onder bevolkingsdelen. Met name de jeugd, die niet gevaccineerd is. Daar maak ik me wel zorgen over. De Deltavariant is op een gegeven moment in Engeland geland en daar liet men mensen weer op vakantie gaan. En ja hoor: even later was de Deltavariant in Portugal."

Binne minsken dy't net ferkâlden waarden ferline jier de ôfwar kwyt?

"Dat zou kunnen. Onze reguliere verkoudheidsvirussen leveren allemaal een beperkte termijn bescherming op. Er zijn echt honderden van die virussen. Maar als je er eentje gehad hebt, ben je een tijdje tegen dat virus beschermd. We hebben nu weinig blootstelling gehad omdat we keurig afstand van elkaar hielden. Dus het zou zo kunnen dat bijvoorbeeld mensen die veel met kleine kinderen in contact komen straks sneller verkouden worden en zich meer verkouden gaan voelen dan ze gewend zijn."

Hawwe jo in tip foar minsken?

"Het is verstandig om de 1,5 meter afstand binnen aan te houden. Wees ervan bewust: het virus is er nog gewoon en gaat ook nooit meer weg. Dus houd toch maar een gezonde afstand binnen en bij grote groepen."
Anne-Marie van Elsacker fan Izore oer de gryp