Fêste plakken op Sint-Nykster camping ferdwine; fêste gasten binne lilk

It ferdwinen fan fêste plakken op camping Blaauw yn Sint-Nyk ropt lilke reaksjes op. De camping is in moanne lyn ferkocht oan ûndernimmers dy't der in folsleine toeristyske camping fan meitsje wolle. En dat betsjut dat de fêste plakken ferdwine moatte. It giet in totaal om 100 plakken. Guon minsken stean al mear as 30 jier op de camping.
Fêste plakken op Sint-Nykster camping ferdwine; fêste gasten binne lilk
Jan Trompetter is ien fan de fêste gasten. "Ik kom hier al veertig jaar. Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurt. De mensen hebben hier wat opgebouwd en dat wordt ze afgepakt. Sommige mensen lagen jankend in bed. Het is niet te geloven."
Ek Saskia van Wieren is in fêste gast. "Ik ben boos, voor de mensen die hier hun hele ziel en zaligheid hebben. Ik kom hier elke week, zeven maanden per jaar en in de zomervakantie. Zelfs mijn oudste van 15 jaar vindt het geweldig. Ik vind het niet goed hoe er met de mensen wordt omgegaan. Ze willen het hele park platwalsen. En bovendien: vind maar eens een andere plek. Er staan hier 60 stacaravans. En je wordt dubbel genaaid als jouw caravan ouder dan 10 jaar is, dan mag je nergens op. Dan kan hij zo de container in."
Se krigen ferline wike in mail fan de nije eigener. Hy wol der yn fjouwer jier in oar park fan meitsje. "Dit is vast niet wat jonkheer Van Eysinga had bedoeld met het plan dat hij 60 jaar geleden bedacht als plek voor Jan Modaal. We hebben een actiecomité opgericht en zoeken uit of het wel is toegestaan."
Oer twa jier moatte de fêste besikers har plakken ôfstean.
Ferslachjouwer Willem Vermeltfoort op de camping
© Omrop Fryslan, Willem Vermeltfoort
Undernimmer Hendrik Jan Mensink hat de camping oernommen. Hy is op dit stuit eigener fan Camping De Twee Bruggen yn Winterswijk. "Ik kan me voorstellen dat dit nieuws als een donderslag bij heldere hemel komt, zeker voor mensen die al zolang vaste gast zijn en moeten wennen aan de veranderende bedrijfsvoering. Maar anderzijds doen we het zo dat iedereen ruim de tijd heeft en krijgt om te wennen."
Hy wol mei de fêste gasten in trajekt yngean en foar elke gast en elk plak ôfspraken meitsje mei de Recron-regels yn de hân om it sa goed mooglik te dwaan. "Dat maatwerk is nodig, want de caravans verschillen, er zijn sommige met aanbouw."
"We willen er een toeristisch bedrijf van maken. Vaste gasten kunnen niet blijven. Het wordt een camping met luxe plekken en verhuuraccommodaties. We gaan het park zo inrichten dat toekomstige gasten het park en de omgeving kunnen ontdekken."
Hendrik Jan Mensink