Wa moat de opfolger fan Robert Mühren wurde by Cambuur?

Robert Mühren hie mei 38 doelpunten in grut oandiel yn it kampioenskip fan Cambuur. No't de Ljouwerters op syk moatte nei in ferfanger komt de fraach op: is Mühren eins wol te ferfangen? En wa moat syn opfolger wurde? Dy fragen lizze wy foar oan fjouwer âld-topskoarers fan Cambuur.
© ANP Foto
Jan Bruin (skoarde foar Cambuur mar leafst 88 doelpunten en is dêrmei topskoarer fan alle tiden foar de Ljouwerters), Jos Peltzer (makke yn totaal 69 doelpunten foar Cambuur), Harry van der Laan (topskoarer mei 29 doelpunten yn it seizoen 1997/98) en Mark de Vries (makke yn totaal 52 doelpunten foar Cambuur).

Is Robert Mühren eins wol te ferfangen?

Harry van der Laan: "De eerste divisie is de laatste 10 à 20 jaar veel zwakker geworden, dat komt natuurlijk door al die belofte-elftallen die erbij zijn gekomen. En omdat ze volgend jaar eredivisie voetballen, vraag je je toch af, kan Mühren het ook op het hoogste niveau laten zien? Volgens mij lopen er genoeg spitsen rond die interessant kunnen zijn voor Cambuur."
Een spits als Robert Mühren zien we hier nooit meer. Ja, misschien over 100 jaar.
Jan Bruin
Jos Peltzer: "Dat denk ik wel. Je moet niet in paniek raken. We hebben het tenslotte maar over één speler en niet over een heel team. Bovendien moet je jezelf ook de vraag stellen of hij dit ook kan in de eredivisie. En dat zie ik niet gebeuren, daarvoor zijn de krachtsverschillen te groot."
Mark de Vries: "Robert Mühren is een heel grote meneer, maar uiteindelijk is iedereen te vervangen."
Jan Bruin: "Niet qua goals, zo'n spits zien we hier nooit meer. Ja, misschien over 100 jaar, maar ik geloof er niet in."

Oer hokker kwaliteiten moat de nije spits beskikke?

Jan Bruin: "Ten eerste moet hij qua gedrag passen bij de club, dat is erg belangrijk. Hij moet de bereidheid hebben om meters te maken, ook als je de bal niet hebt. En daarnaast moet hij een aanspeelpunt zijn en dodelijk in de '16'."
Jos Peltzer: "Snelheid is erg belangrijk. Thuis kan je wel vroeg druk zetten, dan willen ze toch het publiek vermaken, maar in uitwedstrijden kan je beter loeren op de counter en dan is snelheid een belangrijk wapen. Ik verwacht echt dat Cambuur een verrassing kan worden."
Mark de Vries © ANP Foto
Mark de Vries: "Toen ik bij Cambuur voetbalde ging alles voornamelijk op inzet, dat is de laatste twee jaar wel veranderd. Nu is het bijna elke week oogstrelend. Cambuur wil graag aanvallen, al verwacht ik dat het volgend jaar iets soberder zal zijn. En dan toeslaan vanuit de omschakeling. Dan heb je een balvaste spits nodig."
Harry van der Laan: "De spits is toch de sleutelpositie die het verschil gaat maken of je er straks in blijft of niet. Ik schat in dat ze straks bij de onderste zes gaan voetballen. Ze zullen toch iets anders moeten gaan spelen, want als je denkt dat je Vitesse 90 minuten lang met de rug tegen de muur zet, dat kan je vergeten. Daarom denk ik dat Cambuur enorm gebaat is bij snelheid en diepgang."

Wa moat takom seizoen by Cambuur yn 'e punt fan de oanfal stean?

Jan Bruin: "Haha, omdat ik voor Cambuur werkzaam ben als scout mag ik daar niks over zeggen. Anders krijg ik op m'n donder van Foeke (Booy, red.). Maar er is een hele lange lijst met namen en we kijken in Nederland, maar ook in het buitenland. Het is een mooie puzzel, want het hangt van heel veel factoren af of een speler al dan niet haalbaar is. Sam Hendriks? Die vinden we erg interessant."
Jos Peltzer: "Zo'n type als Michael de Leeuw van Emmen die nu naar Groningen gaat. Die heeft snelheid en kan uit het niets een goal maken. En dan moet je nog een fysieke jongen achter de hand hebben om iets te forceren mocht dat nodig zijn."
Harry van der Laan © ANP Foto
Harry van der Laan: "Ik zou kijken naar spelers die bij de grote clubs net buiten de boot vallen. En dan denk ik aan Bozenik van Feyenoord. Die is er op dit moment nog niet klaar voor, maar kan zich bij Cambuur prima ontwikkelen. Hij heeft loopvermogen en staat vaak op de goede plek. Voor Cambuur is hij een uitstekende spits."
Mark de Vries: "Jongens die alleen nog maar in Nederland hebben gevoetbald hebben niet het echte "overleven". Zo van het maakt niet uit hoe, maar die bal die moet erin. Ik zou zeggen: kijk eens in Duitsland. Daar lopen ze allemaal te sleuren voorin."