"PSV is de ideale klup foar Joey Veerman"

De kâns is grut dat Joey Veerman dizze simmer SC Heerenveen ferlitte sil. Wat kin de klup foar him freegje en wêr moat er hinne? Fjouwer saakkundigen jouwe antwurd.
Joey Veerman © Orange Pictures
Ferskate klups yn it bûtenlân - Rangers FC, Stade Reims en Atalanta Bergamo - hawwe belangstelling foar him, mar ek by PSV soe Veerman heech op it ferlanglistje stean. SC Hearrenfean kin freegje wat de klup wol, want Veerman syn kontrakt rint noch troch oant 2024.
Ald-Hearrenfean-trainer Foppe de Haan, Cambuur-oanfierder Erik Schouten, fuotbalanalitikus Aad de Mos en doarpsgenoat en âld-ynternasjonal Arnold Mühren litte harren ljocht skine oer de situaasje.
Joey Veerman is mei ôfstân de bêste spiler fan SC Hearrenfean, is hy ta oan in stap hegerop?
Foppe de Haan: "Ja, as er better wurde wol, moat er nei in omjouwing dêrt er bettere fuotballers om him hinne hat. No docht er alles op syn eigen houtsje en is er hieltyd op syk nei de beslissende pass. Mar hy moat leare dat net eltse bal beslissend hoecht te wêzen."
Erik Schouten, yn it ferline teamgenoat fan Joey Veerman by Volendam: "100 procent. Hij kan in zijn eentje wedstrijden beslissen en zet medespelers meerdere keren per wedstrijd alleen voor de keeper. Ik denk dat hij bij de top vier van Nederland niet zou misstaan. Ook bij Ajax sneeuwt hij niet onder, alleen hebben ze daar al erg veel individueel goede spelers."
Erik Schouten en Joey Veerman by Volendam, mei Joshua Brenet fan PSV dertuskenyn © Orange Pictures
Aad de Mos: "Ik heb mijn twijfels. Bij Heerenveen is hij onomstreden en kan hij het zich permitteren om twee wedstrijden achter elkaar geen bal te raken. Bij Ajax, Feyenoord en PSV worden er eisen gesteld. De tijd van mogen is voorbij, dan moet er van alles. Ik weet niet of hij aankan wat er in de top gevraagd wordt."
Eins soe Joey Veerman in seizoen yn de twadde Bundesliga fuotbalje moatte, dan leart er wol wat hurd wurkjen is.
Foppe de Haan
Arnold Mühren: "Als je een stap omhoog maakt, gaan de verwachtingen ook omhoog. Bij Volendam en Heerenveen ziet men veel dingen nog wel door de vingers. Dat zal in de top anders zijn. Maar zijn grote kracht is dat hij 'diepte' ziet. Er zijn er niet veel in Nederland die dat hebben. Hij heeft wat dat betreft unieke kwaliteiten."
De Mos: "Het mentale gedeelte blijft voor mij de grote vraag. Met zijn voeten kan hij het niveau aan, daar twijfel ik niet aan. Maar hoe sterk is zijn koppie? Hij is niet opgeleid bij een topclub en komt wat dat betreft uit een beschermde wereld. Bij Ajax, PSV en Feyenoord is dat anders. Jongens als Gravenberch en Gakpo zijn van jongs af gewend met druk om te gaan. Ik weet niet of Veerman de harde wetten van de kleedkamer wel aankan."
Wêr moat Joey Veerman him noch yn ferbetterje?
Foppe de Haan: "Wol er in dynamyske middenfjilder wurde, dan sil er oan in oantal dingen wurkje moatte. Syn loopfermogen moat better en syn duelkrêft ek. Eins soe er in seizoen yn de twadde Bundesliga fuotbalje moatte, dan leart er wol wat hurd wurkjen is."
Erik Schouten: "Iedereen zegt natuurlijk dat hij verdedigend meer moet brengen. Maar als je kijkt naar zijn statistieken, dan loopt hij erg veel. Zo'n 12 à 13 kilometer per wedstrijd. Ik zou het team om Joey heen bouwen, zodat je hem verdedigend wat ontlast. Dus Joey een vrije rol in balbezit en dan een andere jongen eromheen die de restverdediging bewaakt."
Aad de Mos: "In de top draait het alleen maar om winnen. Hij heeft zich bij Heerenveen wel verder ontwikkeld, al heb ik hem in de grote wedstrijden niet veel gezien. Behalve voor de competitie tegen Ajax. Toen vond ik hem wel erg goed. Hij moet meer zijn stempel drukken en er elke week staan. Bij Ajax en PSV worden de plekken op de training verdeeld. Daar moet je het laten zien. Dat vraagt een omschakeling in de bovenkamer."
Arnold Mühren: "Hij moet zich minder gaan irriteren. Het zal een karaktereigenschap zijn, maar daardoor is hij snel uit zijn spel te halen. Dat was bij Volendam al zo. Hij irriteert zich al snel aan de scheidsrechter of als een bal achter hem gespeeld wordt in plaats van voor hem. Zo van: 'Potverdorie, moet ik hiermee voetballen?' Joey is een fantastische speler, maar dat komt zijn eigen spel niet ten goede."
Hokker klup soe Joey Veerman helje moatte?
Foppe de Haan: "PSV soe in goeie klup foar him wêze. Dy hawwe dit seizoen muoite hân om Donyell Malen yn stelling te bringen. PSV docht in soad oer de sydkanten, mar troch de as bart der hast neat. Dy twa houterige sintrale middenfjilders (Sangaré en Rosario, red.) komme tekoart. Ien fan dy twa posysjes soe Joey oernimme moatte."
Een Volendammer neemt het liefst zijn eigen huis mee naar het Gardameer.
Aad de Mos
Erik Schouten: "Als je doet aan carrièreplanning, dan zou het wel verstandig zijn nu een overstap te gaan maken naar de top vier. Dus Ajax, PSV, Feyenoord of AZ. En dan vandaaruit naar het buitenland. Ik zie hem wel bij PSV voetballen. Die hebben aanvallend veel kwaliteit, maar het middenveld bestaat vooral uit harde werkers en balafpakkers. Joey zou daar wel mooi tussen passen."
Aad de Mos: "Een Volendammer neemt het liefst zijn eigen huis mee naar het Gardameer. Dus wat dat betreft snap ik wel dat hij het liefst in Nederland blijft. En dan zeg ik PSV, maar dat komt ook omdat Roger Schmidt (trainer PSV, red.) heeft gezegd dat hij gecharmeerd is van Veerman. En je kan beter hebben dat de trainer van je gecharmeerd is, dan de technisch directeur."
Joey Veerman tsjin PSV © ANP
Arnold Mühren: "Als ik Joey was, dan ging ik naar PSV. Met Malen en Vertessen hebben ze daar goede, snelle aanvallers die hij de diepte in kan sturen. Maar hij moet niet denken 'ik wandel daar zo het eerste elftal binnen', want dat is nog niet zo makkelijk, Met Gakpo, Ihattaren en Götze is er veel concurrentie. Hij wil graag een vrije rol, maar dat wil tegenwoordig iedereen. Dat zou ik zelf ook nog wel willen, haha."
De Mos: "Met zijn creativiteit is hij bij PSV echt een meerwaarde. Ajax heeft een heel harde kleedkamer, bij PSV is dat toch anders. Ik denk dat hij zich daar meer op zijn gemak gaat voelen."
Mühren: "Als ie dan vervolgens bij PSV uitblinkt, kan hij daarna altijd nog naar het buitenland. Ze zeggen over Volendammers wel dat ze niet zonder hun dorp kunnen. Maar dat zeiden ze ook over mij en ik ben toch elf jaar weggeweest, bij Ipswich Town en Manchester United."
It kontrakt fan Joey Veerman rint noch trije jier troch, wat soe in klup betelje moatte foar Veerman?
Foppe de Haan: "Dat is mar krekt wat in gek derfoar jout. Hoe graach wol ien him hawwe. It is krekt de huzemerk. Riemer (van der Velde, red.) neamde nea in bedrach. Hy sei altyd 'lit se earst mar ris in bedrach biede, dan kinne je dêrnei wol mei-inoar sitten gean'."
Erik Schouten: "Ik vind 10 miljoen in deze tijd erg veel geld. Ik denk dat de meeste clubs door corona verlies hebben geleden, dus vraag me af of dat realistisch is. Ik denk eerder aan, laten we zeggen, zes miljoen euro. Maar ik zou er wel een doorverkooppercentage van 10 of 20 procent in laten opnemen."
Joey kennende kan hij er moeilijk mee omgaan als Heerenveen hem niet laat gaan.
Arnold Mühren
Aad de Mos: "Ik denk dat je niet te hoog in de boom moet gaan zitten. Ik denk aan een bedrag tussen de twee en de vijf miljoen euro. Als je vier miljoen krijgt en het kan nog wat oplopen door verkoopbonussen, bijvoorbeeld door het halen van Champions League of hij wordt international, dan is dat een prima bedrag. Bovendien kan Heerenveen de centjes ook wel gebruiken toch?"
Arnold Mühren: "Van geld heb ik geen verstand. Of ze nou vijf, tien of vijftien miljoen moeten betalen. Ik vind ook dat het helemaal doorslaat. Ik snap dat Heerenveen hem het liefst aan een buitenlandse club verkoopt, want een binnenlandse transfer voor tien miljoen gebeurt niet zo vaak. Joey kennende, kan hij er moeilijk mee omgaan als Heerenveen besluit hem niet te laten gaan."