Net-faksinearre sjirurch: "We voelen ons niet heel veilig meer in het ziekenhuis"

It beslút om minsken ûnder de 60 jier net langer in AstraZeneca-prik te jaan, is net nedich en soarget foar in soad ûnrêst. Dat fynt sjirurch Martijn Möllers fan sikehûs Nij Smellinghe yn Drachten. "Je merk dat de rek in het ziekenhuis er uit is. Veel collega's zijn nog niet gevaccineerd en wat dat betreft voelen we ons niet heel veilig meer in het ziekenhuis. We zijn bang dat er nu toch mensen uit zullen vallen door ziekte."
Faksinaasje tsjin it coronafirus op It Hearrenfean © Omrop Fryslân
Möllers soe ôfrûne sneon sels in faksin krije, mar dy ôfspraak gie net troch. "Er waren AstraZeneca-vaccins beschikbaar gesteld voor artsen en verpleegkundigen. Maar de overheid heeft besloten dat deze AstraZeneca-vaccins niet meer beschikbaar mochten worden gesteld voor mensen onder de zestig jaar. Daar val ik ook onder. Het is nu nog steeds onduidelijk wanneer ik dan een ander vaccin kan krijgen. Dat is frustrerend, want we werken al een jaar lang in de coronacrisis."

"Geef ons zelf de ruimte"

De sjirurch hie graach sels de kar hawwe wollen. "Nu heeft de overheid de keuze gemaakt, maar wij zijn als dokters en zorgverleners iedere dag bezig met het afwegen van voor- en nadelen van medicijnen of behandelingen. Wij zijn daar experts in, dus wij hadden dat heel goed zelf in kunnen schatten. Ik had het vaccin graag genomen. Geef ons zelf de ruimte, in plaats van dat het voor ons besloten wordt."
Troch it belied oan te passen hat de oerheid in soad ûnrêst brocht by de befolking. "We merken dat heel veel mensen er vraagtekens bij zetten en ongerust worden, niet altijd terecht zo vind ik." Möllers fynt dat eltsenien sa rap as mooglik in prik krije moat. "Daarmee neem je zo'n druk weg uit het ziekenhuis."
Sjirurch Martijn Möllers fan sikehûs Nij Smellinghe