Basisskoallen yn Achtkarspelen oer weriepening: "Blij maar ook bezorgd"

"We zijn blij en bezorgd. Beide. Ik kan er niets anders van maken." Mingde gefoelens by Harrie Steenstra fan skoalkoepel Noventa no't de basisskoallen nije wike wer iepen meie. Under de skoalkoepel Noventa falle 11 skoallen yn de gemeente Achtkarspelen dy't yn totaal oan sa'n 1700 bern plak biede.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Foar de skoalbern is it fansels geweldich dat de skoallen wer iepen gean, sa seit Steenstra. "Fysiek onderwijs geeft veel meer voordelen dan online onderwijs. Hoe goed het ook is gegaan, kinderen moeten gewoon naar school." Neffens de bestjoerder binne de skoallen der klear foar. "Het is alle hens aan dek. Ook om 8 februari weer open te gaan. Dat doen we, maar we nemen wel maatregelen. Die van het RIVM, maar misschien ook nog wel extra maatregelen als Noventa."

Ekstra maatregels?

Noventa wol dus miskien wol ekstra maatregels nimme. "Dat proberen we te doen in afstemming met de collegiale besturen in de regio. Zo overleggen we over wat we met kinderen met verkoudheid doen. Nu kunnen kinderen met verkoudheidsklachten gewoon naar school komen."
Bestjoerder Harrie Steenstra fan skoalkoepel Noventa © Omrop Fryslân, Willem de Vries
"Maar is dat wel verstandig? Of kunnen we dat beter niet doen? We kijken ook hoe we met die quarantaineverplichtingen om moeten gaan met die klassen. Is het wel voldoende om één klas in quarantaine te zetten? En hoe doe je het met broertjes en zusjes? Hoe doe je het met spelcontacten? Het is niet reëel om te denken dat een klas heden ten dage nog een soort bubbel vormt."

Soarch om personiel

Sa bliid Steenstra is foar de bern, safolle soargen makket hy him oer syn personiel. "De situatie in Achtkarspelen is best beroerd. We hebben een aantal slechte weken achter de rug met veel besmettingen. Het lijkt ook nog niet hard terug te lopen. Dus we zijn extra bezorgd. Op dit moment hebben we zelfs nog een opvang dicht. Er waren kinderen in de opvang besmet."
Ien fan de opsjes dy't op tafel leit, is it dragen fan mûlkapkes troch personiel en bern út groep 7 en groep 8. "Maar dat heeft ook weer nadelen, soms heb je ook kinderen met astmatische klachten. Het zijn allemaal dilemma's. Morgen ga ik met mijn collega's al die keuzes maken."
Bestjoerder Harrie Steenstra fan skoalkoepel Noventa