Maak een stoel...en schuif aan

Wat is er nou meer gastvrij dan iemand een stoel aanbieden? Ronald van der Zwaag en Sarah Rixma van de Stichting Cultuur Verbindt, zijn rond dit idee het LF2018-project "Schuif aan" gestart. Zij roepen de Friezen op om mensen van over de hele wereld uit te nodigen voor het culturele hoofdstad jaar. ' Om deze uitnodiging heel persoonlijk te maken bieden we de toeristen kunstzinnige stoelen aan.'
In elk huis in onze provincie staat wel een stoel die we niet gebruiken. Het idee is dat we die stoelen van zolder halen en omtoveren tot ware kunstwerkjes. Deze kunststoelen geven we weg, of laten we achter op een bijzondere plek. Toeristen die een stoel tegenkomen of krijgen, worden uitgenodigd voor LF2018. Hen wordt gevraagd om een selfie of een filmpje van zichzelf te maken en deze op te sturen naar de organisatie.
Ronald en Sarah zijn op het ogenblik druk bezig met de voorbereiding. Hoeveel stoelen er precies moeten komen, weten ze eigenlijk niet. Eerst was het idee 2018 stoelen, maar daar zijn ze vanaf gestapt. Ze hopen natuurlijk op vele duizenden kunststoelen. Friezen mogen persoonlijk meedoen, maar in groepen werken is ook leuk. Bedrijven kunnen het als promotiemiddel naar relaties gebruiken, of een voetbalelftal kan de tegenstander uitnodigen.
Sarah is druk bezig om scholen enthousiast te maken. Zij wil zo veel mogelijk klassen aan het werk zetten om LF2018-stoelen te maken. Met gemiddeld 25 leerlingen per klas loopt het aantal stoelen lekker snel op.