Harlingen krijgt 18 meter lange Walvisfontein

Als laatste van de 11Fountains is donderdagavond de Harlinger fontein onthuld. De fontein komt in de buitenhaven te liggen tegen de Zuiderpier. Het publiek kan de Walvisfontein bekijken vanaf de Zuiderpier, maar hij is zo groot dat de walvis ook vanaf de Nieuwe Willemshaven te zien is. Het dier zal dagelijks spuiten, zoals je van een walvis mag verwachten. Niet de hele tijd, maar net als bij een echte walvis ontstaat er een soort ademhaling, waarbij het dier een soort "blow-out" van water geeft.
De Harlinger Ondernemers willen graag een route met "walvisbankjes" tussen het centrum en de Zuiderpier hebben. Met deze wandelroute hopen de ondernemers toeristen uit de stad naar de walvis te trekken. En andersom vanzelfsprekend toeristen bij de Walvisfontein weg te lokken naar de binnenstad. Tijdens de wandelroute komt men langs de Willemshaven, het nieuw te ontwikkelen havengebied.
De presentatie heeft geruime tijd op zich laten wachten, omdat dit de enige fontein is die in zout water komt te liggen. Het Franse  Grappa Studios heeft onderzocht aan welke eisen de walvis moet voldoen. Naast het zoutprobleem, moet men ook rekening houden met eb en vloed. Er is voor gekozen om het dier aan de bodem vast te zetten. Op deze manier is de walvis bij eb helemaal te zien. Bij hoog water komt nog een deel van de fontein boven de waterspiegel uit, maar op momenten dat er extreem hoog water is verdwijnt de walvis volledig onder water.
De organisatie vermoedt dat Harlingen hiermee de eerste zoutwater spuitende fontein ter wereld krijgt. Zij hebben in ieder geval  geen andere kunnen vinden.
Het kunstenaarsechtpaar Allora en Calzadilla vertelde via een Skype verbinding vanuit Puerto Rico, dat zij meteen onder de indruk waren van de Zuiderpier. Tijdens hun bezoek vorig jaar stond het kunstenaarsechtpaar aan het eind van de dag onder het skelet van walvis hifi. Daar raakten ze geïnspireerd voor de Harlinger fontein. De Walvisfontein.
De reacties in de zaal waren positief. De Harlingers hebben dan wel als laatste hun fontein te zien gekregen, maar vinden het wel de mooiste. Of het daadwerkelijk de mooiste wordt, moeten we natuurlijk afwachten. Eén ding is in ieder geval zeker, het wordt wel de grootste.