Programma LWD2018 na zomer 2017 bekend

Er zijn inmiddels ruim 900 mienskipsprojecten, waarvan er ongeveer de helft zijn goedgekeurd. Deze projecten kunnen op steun rekenen. ,,We hebben samen met Keunstwurk Stipe ontwikkeld. Mensen kunnen hiermee steun krijgen bij het uitvoeren van hun projecten en het aanvragen van fondsen, zoals het Iepen Mienskipsfûns'', aldus Bertels.
Koning Willem Alexander
De opening van LWD2018 staat gepland in het weekend van 27 januari 2018. Een week eerder wordt in Valletta (Malta) het culturele hoofdstadjaar geopend. Leeuwarden en Valletta zijn tegelijk culturele hoofdstad van Europa.
Ira Judkovskaja, artistiek leider van Tryater, is verantwoordelijk voor de invulling van het openingsprogramma. Het programma omvat locatietheater, muziek en een reusachtige installatie gemaakt door duizenden Friezen en hun relaties van over de hele wereld. De opening wordt live uitgezonden op NPO1.
Ook is er al een uitnodiging verstuurd naar koning Willem Alexander om bij de opening aanwezig te zijn. ,,De uitnodiging is geaccepteerd,’’ laat Bertels weten. ,,Maar het is aan het koninklijk huis om officieel te laten weten of de koning aanwezig is. Laten we zeggen dat het in potlood op de kalender staat.’’