11Fountains - IJlst is erg blij met Rikka-fontein

In een volgepakt Wapen van IJlst is vrijdag het ontwerp van de fontein voor IJlst gepresenteerd. Hoewel de 11Fountains-organisatie 's middags nog wel wat discussie verwachtte, werd de fontein met luid applaus ontvangen. De Japanse kunstenaar Shinji Ohmaki was speciaal voor de presentatie van zijn Rikka-fontein naar Nederland gevlogen. Helaas is, samen met zijn bagage, de maquette verloren geraakt tijdens de reis. De IJlsters moesten het dus doen met foto's en een video van het kunstwerk.
De kunstenaar liet zich inspireren door de stinzeflora en de "vergeten" bloemen van de Ylostins, de stinze waar IJlst rond gesticht is. De fontein past binnen de serie -Echos Invinity- van Ohmaki. In deze serie gaat Shinji op zoek naar vergeten bloemen en brengt ze in zijn kunstwerken opnieuw tot leven. De naam Rikka komt uit de Japanse Ikebana bloemsierkunst en betekent Staande Bloemen. Het zal geen hoog spuitend waterwerk worden, maar meer een borrelende bron waar nieuw leven uit ontstaat. De fontein bestaat uit 7 verschillende planten met 5 kleurrijke bloemen en drie fantasievlinders. Het geheel wordt gemaakt van staal. De planten worden zo gepolijst dat het een soort spiegels worden. Hierdoor is overdag de reflectie van het water en de bloemen te zien. 's Nachts lijkt het alsof de bloemen en vlinders door de lucht zweven.
13 juni 2016
Majanka Faber, de voorzitter van Stadsbelang geeft ook leiding aan de fonteincommissie van IJlst. Een bijzonder actieve commissie, die met groot enthousiasme werkt aan de realisatie van de IJlster fontein. De Elfstedenfontein wordt ontworpen door Japanse Shinji Ohmaki, een kunstenaar die nu al door IJlst warm in de armen is gesloten. Commissie en kunstenaar zien het helemaal zitten om het nu nog ongezellige parkeerplein bij zaagmolen De Rat in IJlster sfeer te transformeren.
En….. er is zelfs al contact met een sponsor. Het Japanse bedrijf Kikkoman, dat al sinds 1630 sojasaus maakt. Vandaag de dag is Kikkoman wereldmarktleider op het gebied van sojasaus en is in meer dan 100 landen niet meer uit de keuken weg te denken. Maar dat is niet alles - ook aan het keizerlijke hof van Japan heeft Kikkoman een vaste plaats. De Japanse eigenaar van Kikkoman lijkt bereid om de IJlster fontein van de Japanse kunstenaar Shinje Ohmaki te sponsoren.
IJlst is klaar voor de komst van een fontein én de herinrichting van het parkeerterrein aan het Sneekerpad.
Voorzitter Majanka Faber, van Stadsbelang IJlst
Beleidsambtenaar Trynke Schuurmans van Súdwest-Fryslân is enthousiast over het enthousiasme van de enthousiaste commissie in IJlst:
Status: Wordt in productie genomen
Fontein: Rikka-fontein
Locatie: Dassenboarch
Status: Met blijdschap ontvangen
Probleemstelling: Herinrichting plein
Plaatsingskosten: € 85.250,= (groot gebied)