11Fountains - Hindeloopen blij met Levensboomfontein

De Chinese kunstenaar Shen Yuan kwam speciaal uit Parijs naar Hindeloopen voor de onthulling van haar ontwerp voor de Hylper fontein. Het kunstwerk is geïnspireerd op het wapen van de stad, waarin een hert en een hinde eten van de mythische levensboom, symbool van wijsheid en levensenergie zijn afgebeeld. 
Interview en tekst: Daniella Gerstel  - Camera en montage: Niels Gerstel
Bij de kerk en het museum verrijst in 2018 een koperen boom, geflankeerd door een tweedelig gewei van duurzaam hout om op te zitten en te klimmen. Vogels in de bomen spuwen water. Om de boom komt een waterbassin en het kunstwerk wordt aangelicht door lampen in de grond. Tijdens de onthulling toonden de Hylpers zich enthousiast. Het waterkunstwerk past goed in de omgeving waar het gepland staat: een groenstrook met bomen, vlakbij de kerk en het museum. Shen Yuan heeft de wensen van de fonteincommissie waar kunnen maken.
Of ze een fontein wilde ontwerpen voor een Fries IJsselmeerstadje, was de vraag aan de Chinese kunstenares Shen Yuan een maand geleden. Ze zei ja: ,,Het voelt alsof het dichtbij me staat.’
Interview en tekst: ROB LEEMHUIS  Camera en montage: NIELS GERSTEL
21 september 2016
Shen Yuan, die 25 jaar geleden vanuit Zuid-China naar Parijs verhuisde, volgt haar landgenoot Cai Guo Qiang op, die de opdracht om een fontein voor Hindeloopen een paar maanden eerder aan het project 11 Fountains had teruggegeven. Hij maakt kunstwerken op een monumentale schaal, en dat had misschien prachtig gepast bij een fontein in het IJsselmeer, tegenover het oude paviljoen. Dat zagen de Hylpers echter niet zitten: zo’n enorm ding naast zo’n klein stadje, dat past niet, bleek al gauw. En een fontein komt er pas als de mienskip het wil, zei artistiek leider Anna Tilroe van 11 Fountains eerder Daarnaast zorgt een beetje ijsgang in de vrieskou al gauw voor een kapotte fontein.
De Hylper fonteincommissie heeft voor Shen Yuan vier locaties in gedachten, onder meer naast het bruggetje aan de Nieuwstad en bij het oude reddingshuisje aan de jachthaven. De kunstenares was koud uit Parijs aangekomen toen ze, na een lunch in een gerestaureerde Hylper kapiteinswoning, een rondleiding door het stadje kreeg. Maar daarna zou ze er nog een nacht en een dag over kunnen nadenken, want pas woensdagavond vertrok ze weer.
Tilroe was in haar zoektocht naar een nieuwe kunstenaar op haar naam gekomen. Zij wilde heel graag dat er tenminste één van de fonteinkunstenaars uit China zou komen, en dat zou Hindeloopen moeten zijn: daar verzamelden de rijke kapiteinsvrouwen vroeger immers graag porseleinen schalen, en stoffen uit het Verre Oosten.
Shen Yuan zelf is bovendien erg geïnteresseerd in oude ambachten: ze maakte ooit al eens werk voor de glasstad Leerdam. Daarnaast werkt ze graag met traditioneel materiaal: ze maakte bijvoorbeeld al eens een brug van porseleinen tegeltjes. ,,Toen ik zag wat voor werk ze had gemaakt, dacht ik: dit is de juiste’’, zegt Tilroe. ,,Ze maakt werk dat mensen aanspreekt.’’
De kunstenares zelf was eigenlijk van meet af aan al positief toen ze het verzoek kreeg om over Hindeloopen na te denken. ,,Ik heb gehoord dat families hier porselein verzamelden, met Chinese invloed. Dat interesseert me, want ik voel een cultuur die dichtbij me staat.’’ Met welk ontwerp ze komt en met welk materiaal ze gaat werken, daarvan heeft Shen Yuan nog geen enkele idee. ,,Het hoeft pas in 2018 klaar te zijn. Maar over enkele maanden moet ik wel met een eerste ontwerp komen. Dat is best snel.’’ Want voordat het kunstwerk gebouwd wordt, moeten eerst de inwoners, maar ook de gemeente Súdwest-Fryslân er nog wat van vinden.
Roelof van der Werff, lid van de fonteincommissie, is in ieder geval ingenomen met Shen Yuan. ,,Of’t ik it moai fyn? Dêr haw ik noch gjin oardiel oer. Mar ik fyn it in krêftige persoan, tenminste yn it filmke dat ik oer har seach. En se makket tagonklik wurk.’’
13 juni 2016
KUNSTENAAR HINDELOOPEN TREKT ZICH TERUG
Voor de fontein in Hindeloopen wordt een nieuwe kunstenaar gezocht. De in New York woonachtige Chinees Cai Guo-Qiang heeft zich teruggetrokken. Hij is er ondanks uitgebreide research niet in geslaagd een ontwerp te maken dat zowel in zijn oeuvre als in het historisch beeld van de stad past. Anna Tilroe: ,,Dat is een eerlijk en bovendien valide argument. En we zijn blij dat hij zijn beslissing in dit stadium neemt. Dat verschaft ons voldoende tijd om een andere kunstenaar te zoeken.” Het team van 11Fountains heeft al een kandidaat, ook uit China afkomstig, op het oog.
Cai Guo-Qiang werd door Anna Tilroe van Leeuwarden2018 uitgekozen om de Elfstedenfontein van de IJsselmeerstad Hindeloopen te maken.
Een bijzondere keus want Cai is met name bekend door zijn enorme kunstwerken én zijn door buskruit gecreëerde schilderijen. Vuur en explosies en groot! Het is niet direct waar je aan denkt bij een stad als Hindeloopen.
Bij de presentatie van de plannen was het meteen duidelijk. De Hindeloopers willen een bescheiden fontein en zeker niet in het IJsselmeer.
Roelie de Vries, voorzitter van de fonteincommissie:
Beleidsambtenaar Trynke Schuurmans bevestigt dat de Hindelooper commissie niets ziet in een fontein op het IJsselmeer:
Overigens was de kunstenaar nog nooit komen kijken naar de schaal en maat, de look and feeling, van het kleine stadje. Daarom stuurde de plaatselijke commissie een filmpje met beelden van Hindeloopen compleet met klederdracht en nauwe straatjes.
En daarna was het tot op heden stil van de zijde van de kunstenaar. Hindeloopen verwachtte dat Cai in september zou komen!
De bijzondere explosieve kunst van deze kunstenaar was zelfs reden om hem het vuurwerk bij de opening van de Olympische spelen in Bejing te laten verzorgen. Kunst met explosieve verf.
Status Fontein Hindeloopen: 
Fontein: Levensboomfontein
Kunstenaar: Shen Yuan
Beschrijving Fontein: Levensboomfontein met banken in de vorm van hertengeweien
Plaats: Op open veldje Nieuweweg
Status: Van ontwerp naar productie fontein
Plaatsingskosten: € 45.000,=