11Fountains - Sneek: Fontein is Hoorn des Overvloeds

Zaterdag vond in het Scheepvaartmuseum Sneek de presentatie plaats van het ontwerp van de fontein van Sneek. Het kunstwerk maakt onderdeel uit van het project Eleven Fountains van LWD2018 en zal in het water van het Hoogend worden geplaatst. De Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol is verantwoordelijk voor de fontein. Hij ontwierp een figuur met een kelk op de schouder. De kelk verbeeldt de Hoorn des Overvloeds die volgens de mythologie gedragen werd door de Romeinse godin Fortuna. De houder van de hoorn kreeg alles wat hij of zij begeerde. Het beeld staat op een gouden bol die om zijn as kan draaien, waardoor de fontein een dynamische uitstraling krijgt.
De fonteincommissie van Sneek, die zich mocht buigen over de locatie van het kunstwerk, had drie plaatsen op het oog. Bij het station, in het water voor Theater Sneek en in de gracht aan het Hoogend. Uiteindelijk is voor die laatste optie gekozen.
13 juni 2016
Een fontein die past bij Sneek. De Duitse kunstenaar Stephan Balkenhol kreeg deze eervolle opdracht.
Sneek met zijn karakteristieke waterpoort en zijn internationale bekendheid als watersportstad moet een passende fontein krijgen.
We maken in Sneek met een plaatselijke Fonteincommissie onder voorzitterschap van Ale Bok. Deze groep burgers buigt zich over de plek van waar de Waterfontein van de Watersportstad in de Waterpoortstad moet komen.
Stephan Balkenhol was medio mei in Sneek om zich te oriënteren op de stad, activiteiten, geschiedenis en locatie van de fontein.
Balkenhof is als beeldhouwer veelzijdig. Toch vallen zijn uit hout gezaagd en gesneden beelden van mensen extra op. Beelden zo realistisch dat ze de aandacht moeten trekken. Deze menselijke beelden worden regelmatig op uitzonderlijke plaatsen gesitueerd. In onderstaande film ontdekten wij zelfs een werk dat verdacht veel lijkt op een man in één van de torens van de Waterpoort…..
Stephan Balkenhof ontwierp eerder een fontein voor het Shedd Aquarium in Chicago. Deze blikvanger van een “Man met Vis” markeert de ingang van dit bijzondere aquarium.
Het vraagt heel wat van het ambtelijk apparaat van de gemeente Súdwest-Fryslân om in de 6 steden van deze gemeente een fontein te realiseren.
Trynke Schuurmans is als beleidsambtenaar coördinator van het proces in Súdwest.
Statusoverzicht Fontein Sneek
Fontein: Man met hoorn des overvloeds
Kunstenaar: Stephan Balkenhol
Beschrijving Fontein: Man op draaiende gouden bal met water spuwende hoorn des overvloeds
Plaats: Sneek Hoogend (bij Watertoren)
Status: Kunstenaar neemt fontein in productie
Plaatsingskosten: € 30.000,=