Sporen van Mata Hari

In 2017 is het honderd jaar geleden dat buikdanseres Mata Hari door een vuurpeloton werd doodgeschoten. De op 7 augustus 1876 in Leeuwarden geboren Margaretha Geertruida Zelle, zoals haar echte naam luidt, spreekt nog altijd tot de verbeelding. Op diverse plekken in de stad leeft haar herinnering voort.
In het pand op de hoek van de Grote Kerkstraat en de Beijerstraat bracht Margaretha haar jeugd door. Daar droomde zij wellicht al van een meeslepend leven. Mata Hari werd geboren aan de Kelders. In het betreffende pand was lange tijd een kapperszaak gevestigd. In 2013 liep dit geboortehuis grote waterschade op toen de naburige panden in vlammen opgingen. Gemeenteraadslid Wyb Feddema is eigenaar van het pand dat de afgelopen tijd flink is opgeknapt. De pui van de voormalige hoedenmakerij van vader Zelle is in ere hersteld en Feddema heeft grootse plannen met de woning. Hij wil er een Mata Hari-belevingscentrum van maken.
Jan Brugman heeft misschien wel de grootste Mata Hari-verzameling. Hij leeft temidden van boeken, knipsels en andere Mata Hari-memorabilia. In de 'Mata Hari Experience' zullen veel stukken uit zijn verzameling worden tentoongesteld.
De Friese actrice Tet Rozendal maakte enkele jaren geleden een voorstelling over Mata Hari. Hiervoor heeft zij zich flink verdiept in de buikdanseres annex spionne.  In het herinneringsjaar 2017 komt Tet Rozendal terug met haar voorstelling over Mata Hari. Het is de bedoeling dat deze in verschillende plaatsen in Europa wordt opgevoerd. Tijdens haar zoektocht naar verhalen over de exotische danseres stuitte zij op verrassende feiten. Daardoor kreeg Rozendal een heel ander beeld van Mata Hari dan zij in eerste instantie had.