Basisskoallen hoopje op iepening op 25 jannewaris

Mooglik kinne basisskoallen en berne-opfangen wat earder iepen as de ein fan de lockdown, dat waard tiisdei bekend op de coronafirus-parsekonferinsje. De skoallen soene dan op 25 jannewaris wer iepen kinne. Direkteur Mirjam Holwerda fan basisskoalle Master Sneek yn Snits soe dêr wiis mei wêze. "Het is nog afwachten, maar het zou wel heel mooi zijn. In eerste instantie gaat het om de kinderen. Voor de ouders is het ook heel fijn, maar de kinderen hebben de prioriteit."
Underwiis
Sy sjocht wol dat it somtiden dreech wêze kin yn húshâldingen. "Het is best wel ingewikkeld als je thuis aan het werk bent ook nog je kinderen bij hun schoolwerk moet begeleiden. Maar het is wel zo dat we met de eerste lockdown tegen meer problemen aan liepen dan nu. We hebben het allemaal al een keer meegemaakt. Het gaat wat makkelijker, daar horen we ook positieve geluiden over van ouders."

Ferskil tusken húshâldens

Boppedat ferskilt it foar elts húshâlden, jout Holwerda oan. "Iedere thuissituatie van kinderen is weer anders. Sommigen vinden het heerlijk en kunnen zich goed concentreren. Anderen hebben veel broertjes en zusjes en voor hen is het ingewikkelder. Het verschilt per kind."
Oardel meter ôfstân hâlde, sa't it by de âldere skoalbern aanst moat, sjocht sy net sitten. "In het voortgezet onderwijs wordt de 1,5 meter-maatregel ingevoerd, maar dat is bij ons niet te doen. Zeker bij de allerkleinste kinderen. Maar goed, we moeten ons aan de maatregelen houden en ons best doen om ons te beschermen tegen het virus, voor zover het kan."
Direkteur Mirjam Holwerda fan basisskoalle Master Sneek yn Snits