Lockdown definityf langer: kabinet hat noed oer Britske fariant coronafirus

De lockdown is troch it kabinet no definityf ferlinge ta 9 febrewaris, dat hat premier Mark Rutte bekend makke. "Nee, het is nog niet voorbij," sei er. It tal besmettingen nimt noch net genôch ôf en by it regear libbet grutte noed oer de saneamde Britske fariant fan it coronafirus. "Dit baart grote zorgen, de beelden uit Engeland en Ierland zijn alarmerend," sei de premier. Minister De Jonge ferwachtet sels dat de mutaasje de oerhân krije sil yn Nederlân.
© ANP
Ek minister De Jonge hat noed oer de Britske fariant. "We zijn er nog niet. De lockdown helpt, maar minder dan gehoopt. Met vandaag bijna 5.000 testuitslagen is het aantal nog veel en veel te hoog. Ook het aantal verpleeghuizen waar het virus rondwaart is hoger dan in de eerste piek. Het is allerminst geruststellend, vooral vanwege de Britse mutant."

Basiskoalle en berne-opfang mooglik earder iepen

Foar basisskoallen en berne-opfangen komt der mooglik in útsûndering op de langere lockdown. "De moeilijkheid is dat we nog niet precies weten hoe besmettelijk de Britse variant is. Als daar meer over bekend is, alleen dan, kan op maandag 25 januari het klassikaal onderwijs voor de basisschool en de kinderopvang weer open," sei Rutte. Dat is benammen om foar te kommen dat kwetsbere bern in learefterstân oprinne.

Jûnsklok net winsklik, mar wol spoedadvys frege

In jûnsklok komt der net fuortendaalks, mar it kabinet hat wol it OMT (Outbreak Management Team) om in spoedadvys frege. "Het is een hele ingrijpende maatregel waar niemand op zit te wachten. En toch is het opgenomen in een advies van het OMT. Met name om groepsvorming onder jongeren tegen te gaan. En het is een effectief middel om huisbezoek te beperken, dat een bron van veel besmettingen is." Neffens Rutte moat it kabinet it advys dus serieus nimme. "Zo'n ingrijpende maatregel moet wel goed worden overwogen, daarom hebben we het OMT om een spoedadvies gevraagd wat het kan opleveren of wat mogelijke alternatieven zijn."

"Reizgje net oant maart"

In oar wichtich punt fan de minister-presidint is dat er minsken mei klam freegje wol om net nei it bûtenlân ôf te reizgjen. "Blijf zeker tot in maart in Nederland. Ga niet weg en boek geen reizen, tenzij het voor werk met een groot economisch belang is of vanwege ernstige familieomstandigheden. Want het risico op besmetting is gewoon te groot."

Stipepakket

De ministers Koolmees, Hoekstra en Wiebes wurde oan it wurk set om in oanfoljend ekonomysk stipepakket yninoar te setten. Dêr is op dit stuit oerlis oer mei VNO-NCW, MKB Nederland en fakbûnen. "We kunnen niet álle pijn bij ondernemers wegnemen. Maar zeker nu we licht zien is het heel belangrijk dat we zoveel mogelijk door deze crisis heen trekken. Het is in het belang van ons allemaal. Ook om bijvoorbeeld levendige dorpen en winkelstraten te blijven houden. We gaan samen naar de eindstreep."
Neffens de premier is der ek hope. "Onmacht, frustratie en ook moedeloosheid. Het wordt steeds moeilijker vol te houden, en dat is ook begrijpelijk. En toch: we moeten doorzetten. Er is met het vaccin hoe dan ook licht aan het eind van de tunnel, maar dat duurt nog wel een paar maanden. Tot die tijd wordt er veel van ons gevraagd. We zijn er niet vandaag of morgen, maar we komen samen doorheen."
© ANP