Wielenpôlle rommet snein krystferljochting op: "Het begint z'n tol te eisen"

De drokte yn de Ljouwerter wyk Wielenpôlle kin noch twa dagen oanhâlde, mar dêrnei is it dien mei de krystferljochting. Angela Mebius leit as ien fan de frijwilligers út: "Naast mijn werk sta ik hier van 17.00 tot 22.00 uur met andere bewoners het verkeer te regelen. Inmiddels begint het wel z'n tol te eisen en hebben we besloten dat we na Tweede Kerstdag beginnen met afbreken. Bewoners met gezinnen willen zelf ook Kerstmis vieren, want we staan nu het verkeer te regelen."
© Omrop Fryslan, Willem de Vries
"We zijn er misschien iets te vroeg mee begonnen, op 1 november. Nu zijn we eind december en we staan nog op de straat. De lampen gaan er dus na Tweede Kerstdag sowieso uit, meer dan de helft zal er zondag wel af zijn," seit Mebius.

5.000 auto's it wykein

Der komme noch hieltyd in soad besikers nei de Wielepôlle. "Mensen komen met bulten de wijk in. Ik denk dat er woensdag met de regen - nog wel ruim 500 auto's doorheen zijn gekomen. De gemeente Leeuwarden heeft het afgelopen weekend gemonitord, dan komen ze met een schatting. Maar wel ruim 5.000 auto's in twee avonden. We staan al jaren bekend als kerstdorp, maar nu met corona zijn die lampjes dubbel veel waard. En dus ook dubbel zoveel mensen."
Wol is der yntusken stipe kaam fan de gemeente Ljouwert. "We staan al vanaf de eerste week van november het verkeer te regelen. Maar gemeente Leeuwarden komt ons nu tegemoet en regelt alle grote wegen met verkeersregelaars. En beveiligers lopen hier in de buurt om mensen te waarschuwen om wel 1,5 meter afstand te houden," seit Mebius.

Lampkes

Mebius fertelt dat de wyk der in soad wurk fan hân hat, ek om alle lampkes te finen. "We hebben van elk jaar nog wel lampjes, maar doordat we een soort vrijwillige collecte hadden opgezet hebben we heel Fryslân opgekocht. Dus er is geen lampje te bekennen. En nu zijn de winkels dicht, dus we konden ook niet meer. De Action in Leeuwarden zei: jullie kunnen beter een bestelling doen. En toen deed ik een bestelling van 25 bakken van 1.000 lampjes, toen dachten ze ook: waar gaat dat naar toe."
Ferslachjouwer Ronnie Porte en Angela Mebius
"Ik ben drie dagen ziek geweest, want de kou gaat er wel in zitten op een gegeven moment. Maar ik ben er weer, we gaan er weer tegenaan," seit in oare bewenster-frijwilliger entûsjast. "Het begon met een grapje in november: even een lichtje in de coronatijd. Dat is wat uit de hand gelopen."
"Maar," sa seit in oar, "'t Is mooi weest. En dan weer klaarmaken voor volgend jaar. We hebben nou de smaak te pakken."
Ferslachjouwer Ronnie Porte by gasthearen, besikers en frijwilligers