Coronafaksin Pfizer yn oantocht: "Maar nog wel wat haken en ogen"

As it Europeesk Genêsmiddeleburo it earste coronafaksin moandei goedkart en de Europeeske Kommmisje foar de krystdagen grien ljocht jout, kin it coronafaksin Pfizer al rap op de Europeeske merk talitten wurde. Dat betsjut net dat der fierder gjin tûkelteammen binne, seit Anne-Marie van Elsacker, arts-mikrobiolooch by it medysk laboratoarium Izore yn Ljouwert. Mar sy hopet wol dat der aanst in nije faze oanbrekt yn dizze coronatiid.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
"In potentie zouden we iets eerder kunnen beginnen met vaccinatie," seit Van Elsacker. "Maar ik weet niet in hoeverre de organisaties ook echt die versnelling kunnen geven, dus het is lastig om de effecten in te schatten. Bovendien moet het vaccin bij -70 graden bewaard worden, dus ook logistiek heeft het de nodige haken en ogen. Ik weet niet hoever men is met de voorbereiding."
Dêrom is sy noch foarsichtich, de goedkarring foar Pfizer moat der earst wêze. "En hopelijk komen er ook andere vaccins, want alleen dit is onvoldoende. Maar er begint wel een andere fase. Ik hoop in de komende maanden een kentering te zien, een effect van ons handelen. Eindelijk wat zicht op dat het een keer stopt."

"De lontjes worden korter"

Van Elsacker is tige wiis mei it ynstellen fan de lockdown, foaral om't sy om har hinne sjocht dat minsken yn de coronasoarch it net lang mear folhâlde. "Je hoort het uit de ziekenhuizen, maar ook uit de laboratoria en bij de collega's van de GGD. Het is al maanden volle bak en dat begint z'n tol te eisen. Even uithijgen gaat niet lukken. We hebben te maken met een toenemend ziekteverzuim. Iedereen is betrokken en bevlogen, niemand wil collega's snel afvallen. Maar de lontjes worden korter."

"Ik had de lockdown wel wat eerder gewild"

As it oan Van Elsacker lein hie, hie de lockdown ek wol earder ôfkundige wurde meien. "Ik had de lockdown persoonlijk wel wat eerder gewild. Als je de getallen ziet oplopen, dan denk je: dit komt gewoon niet goed. De ziekenhuis- en intensive care-cijfers hollen er achteraan. Dat is niet altijd zo helder voor mensen. Nu ingrijpen betekent dat je het effect pas over twee weken ziet. Maar goed, de overheid heeft zoveel overwegingen te maken. Het gaat niet alleen om mijn blik op het geheel."
Dat der minsken binne dy't tinke dat it firus net bestiet en tsjin de maatregels fan it kabinet protestearje, dêr kin sy net goed by. "Ik vind het lastig om daarmee om te gaan, als ik eerlijk ben. Het is geen gewoon griepje. Het kan een onzichtbaar probleem zijn, zeker als je persoonlijk nog geen mensen kent die erdoor ziek zijn geworden. Maar ik kan niet volgen hoe het werkt in de hoofden van mensen die denken dat het geen probleem is."
Anne-Marie van Elsacker