Skuorkalinder bringt Fryslân yn byld: "Het is niet zomaar een kiekjesding"

De Fryske Scheurkalender 2021 is tiisdei presintearre. Foar de twadde edysje fan de kalinder waarden mear as 1.200 foto's waarden ynstjoerd by it tema 'wat beweegt jou in Friesland?'
© Fryske Scheurkalinder
"We zijn de kalender begonnen met het idee dat mensen hun eigen omgeving vaak van andere kanten zien dan mensen die van buiten komen", fertelt inisjatyfnimmer Hent Hamming. "Het blijkt dat heel veel mensen enthousiast zijn over hun eigen omgeving, het gaat als een soort positief virus rond."
Ut alle ynstjoerde foto's moast in kar makke wurde hokker foto's op de kalinder komme. "Het is bijna een schier onmogelijke taak", seit Hamming. "We kijken naar diversiteit, als het allemaal hetzelfde is dan kan een foto nog zo mooi zijn, maar dan kiezen we voor een andere. Daarnaast moet 'ie technisch in orde zijn."

Ferhaal

Wichtich is ek dat de foto's in ferhaal fertelle, seit Hamming. "In elke foto zit een verhaal, het is niet zomaar een kiekjesding, mensen laten echt een foto zien waar hun beleving inzit. 'Wat beweegt je?' is ook de vraag: waar gaat je bloed sneller van stromen?"
Hent Hamming