Liveblog | 27 april 2020

Coronanieuws 27 april: Minder coronapatiënten in ziekenhuizen; Koningsdag in coronatijd

In dit liveblog melden we het laatste nieuws over het coronavirus.
Lêst bywurke: 27 april 2020, 23:03
moandei 27 april 2020
23:00

Eind van dit liveblog

Hierbij sluiten we het liveblog van 27 april af. Nog eenmaal het belangrijkste coronanieuws van de dag op een rijtje:
Dinsdag is er weer een nieuw liveblog. Tot dan!
22:25

Het oranjegevoel in tijden van corona

Het is allemaal anders dan anders. Dat is al tijden zo, maar op Koningsdag wordt het wel echt pijnlijk duidelijk. Geen feest in de stad, maar thuis aan de tompoezen, sjoelen in de achtertuin en een koning die op zijn 53ste verjaardag thuis, met zijn drie dochters en vrouw, voor de trap zijn toespraak houdt. Aan kenner van het Koninklijk Huis Bearn Bilker en voetbaltrainer Foppe de Haan de vraag hoe het nu met het oranjegevoel zit.
Koningshuiskenner Bearn Bilker en voetbaltrainer Foppe de Haan over het oranjegevoel
21:29

Weer spelbreker Fryslân fan Boppen?

Het weer lijkt dinsdag spelbreker te worden voor de laatste aflevering van de serie Fryslân fan Boppen. Er worden zware regenbuien verwacht en dan kunnen de drones de lucht niet in. Dinsdagochtend om 07.00 uur neemt de organisatie het besluit of er al of niet wordt gevlogen. Houd Omrop Fryslân radio en de berichtgeving op de Omrop website, app en sociale media in de gaten!
20:44

Burgemeester en wethouders Leeuwarden staan achter SC Cambuur

SC Cambuur krijgt steun van burgemeester Sybrand Buma en de wethouders van Leeuwarden in de strijd om alsnog te promoveren naar de eredivisie. Het gemeentebestuur zegt vol achter de Leeuwarder voetbalclub te staan.
"Als bestuur van de Gemeente Leeuwarden delen wij het gevoel dat het prachtige seizoen van Cambuur een veel mooier slot had verdiend. Na zo'n prachtig seizoen, met zo'n bijna niet meer te overbruggen voorsprong op de concurrentie. Het is bitter als het seizoen op deze manier moet eindigen. Juist in deze bijzondere tijd, waarin we met een gezamenlijke inspanning moeten proberen het coronavirus te overwinnen, staan we als gemeentebestuur vol achter Cambuur."
Cambuur kreeg vrijdag te horen dat het niet zou promoveren. Dat was de uitkomst van een bijeenkomst van de KNVB en alle clubs in het betaalde voetbal.
20:00

Zo heeft Fryslân Koningsdag gevierd

Het was een historische Koningsdag. Vanwege het coronavirus was de dag omgedoopt tot Woningsdag. Overal in Fryslân werd geprobeerd daar op gepaste wijze vorm aan te geven. In Harlingen begon dat vroeg met een traditionele aubade op het stadhuis. De inwoners van Exmorra kregen tompoezen van de plaatselijke Oranjevereniging en het lokale café van Luinjeberd bedacht een Koningsdagspelletjes drive-through.
Keningsdei yn Fryslân
18:18

Minder coronapatiënten in Friese ziekenhuizen

In de Friese ziekenhuizen liggen in totaal 47 coronapatiënten, dat zijn er 5 minder dan voor het weekeinde. Van hen liggen er 19 op de intensive care, hetzelfde aantal als afgelopen vrijdag. Het aantal coronapatiënten dat niet op de intensive care ligt, is afgenomen van 33 naar 28.
Landelijk is het aantal coronapatiënten op de ic's gedaald naar 905, dat zijner 29 minder dan zondag.