Teaterstik Anna & Us Heit yn Sint Vitus tsjerke yn Stiens

Anna & Us Heit:

Het familiegeheim

De dochter van Willem van Oranje, Anna, huwde in 1587 haar neef, stadhouder van Friesland Willem Lodewijk. Binnen de familie gaf het huwelijk veel ophef, vanwege de "bloedzonde".Anna overleed na slechts zeven maanden huwelijk. Us Heit, zoals de Friezen Willem Lodewijk liefkozend noemen, hertrouwde  nooit. Hij liet een praalgraf voor Anna maken in de Grote Kerk van Leeuwarden.

Het stuk

Anna & Us Heit spoken al eeuwen rond in de provincie. Anna is onrustig, omdat een aantal zaken onbesproken is gebleven. Ze begrijpt niet waarom haar vader het gezin zoveel leed heeft berokkend. En ze vraagt zich af, waarom de familie nooit langskomt. Us Heit voelt zich thuis in Friesland en wenst te blijven. Hiij draagt een familiegeheim met zich mee. Maar dan vertelt hij Anna na al die eeuwen de harde waarheid. Hierdoor wordt hun huwelijk op de proef gesteld. Anna & Us Heit is een romantische en muzikale tragi- komedie met prachtige muziek op teksten van Jan Janszoon Starter en Wopke Eekhoff. Theatermaker, Jan - Dirk van Ravesteijn en zangeres/Actrice, Ella de Jong, kruipen in de huid van dit illustere echtpaar.

Doel

Met dit stuk wil van Ravesteijn vooral de aandacht vestigen op de vrouw achter de man. De rol van de vrouw was eigenlijk veel groter dan aanvankelijk werd gedacht. Door Anna van oranje de hoofdrol te laten spelen in dit stuk, wordt duidelijk welke rol zij vervulde en wat voor effect dat heeft gehad op de provincie

Toegangskaarten zijn vanaf 19.30 uur te verkrijgen bij de ingang van de Sint Vitus Kerk in Stiens

Datum/tijd: 
6 Oktober 2018 - 19:30
Location: 
Sint Vitus kerk Stiens
(advertinsje)