Johannes Passion door jubilerend Stendenkoor

Op dinsdag 27 en woensdag 28 maart brengt het NHL Stendenkoor in samenwerking met het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en (inter)nationale solisten de Johannes Passion van J.S. Bach ten gehore. De concerten worden uitgevoerd in respectievelijk het Atlas Theater in Emmen en de Grote Kerk in Leeuwarden.

Het NHL Stendenkoor viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. In dit jubileumjaar én tevens het startjaar van NHL Stenden Hogeschool, wordt de Johannes Passion op veler verzoek uitgevoerd. De Johannes Passion beleefde zijn première op Goede Vrijdag 1724 in de Nicolaikirche in Leipzig. Bijna 300 jaar later brengt het muzikale meesterwerk jaarlijks vele bezoekers naar kerken en concertzalen om in de dagen voor Pasen stil te staan bij de schoonheid van de muziek en de tijdloze kracht van de boodschap.

Nationaal Symfonisch Kamerorkest en (inter)nationale solisten

Ook dit jaar begeleidt het Nationaal Symfonisch Kamerorkest het NHL Stendenkoor en de zes professionele (inter)nationale solisten. De rol van de evangelist wordt vertolkt door de jonge Duitse tenor Fabian Strotmann. De christuspartij wordt gezongen door Robbert Muuse. De overige solisten zijn Titia van Heyst (sopraan), Carina Vinke (alt), de Brazilliaan Fàbio Maciel (tenor) en Bert van de Wetering (bas).

Het geheel staat onder deskundige leiding van dirigent Hans de Wilde. Voor De Wilde is dit de eerste uitvoering van de Johannes Passion met het NHL Stendenkoor. "Er is geen sprake van een dubbelkoor zoals bij de Matthäus Passion, maar de Johannes Passion stelt zeker zo veel, zo niet nog meer eisen aan de zangcapaciteiten van de individuele zangers", vertelt hij. Vertrouwen heeft De Wilde er zeker in. "Met zo veel ervaren zangers, maar juist ook nieuwe jonge stemmen in het koor blijft het altijd avontuurlijk. Het belooft een overtuigende en krachtige uitvoering te worden."

Uitvoering van een meesterwerk

NHL Stenden is er bijzonder trots op dit lustrum te mogen beleven. Medewerkers zijn vaak vele jaren achtereen aan het koor verbonden, studenten veelal iets korter maar er wordt jaar in jaar uit in de verbinding met elkaar naar een onvergetelijk moment toegewerkt: de uitvoering van een meesterwerk.

Datum/tijd: 
28 Maart 2018 - 20:00
Location: 
Grote- of Jacobijnerkerk Leeuwarden
(Advertinsje)