Evensong

Op deze zondag, die ook wel klein pasen of zondag laetare wordt genoemd vieren we een choral evensong met muziek uit de late renaissance en de barok.

Van Maurice Greene (1696- 1755) zingen we het indrukwekkende 'Lord, let me know mine end'. Deze tijdgenoot van Georg Friedrich Handel was eerst zanger en later de organist in St. Paul's Cathedral, Londen. De dramatische effecten in dit stuk versterken de tekst, die uit verschillende verzen van psalm 39 is opgebouwd. Een basso continuo in een constante beweging ondersteunt een polyfone koorzetting, waarin de verschillende stemmen elkaar opvolgen in canonische en oplopend dramatische melodieën. Veelvuldig gebruik van het Napels Sextakkoord, waarbij de grondtoon van het akkoord een halve toon lager ligt dan in de toonsoort past, versterkt het pathos en geeft het een enorm emotionele lading. Een prachtig sopraanduet in het midden maakt het stuk compleet.

Van Thomas Tomkins (1572- 1656) klinkt het Magnificat en Nunc Dimittis, fifth service. Tomkins was organist van de kathedraal van Worcester en 'composer of the King' bij de Chapel Royal in Londen. Zijn muziek blinkt uit in renaissance stijl polyfonie. De nieuwe barokstijl, die inmiddels was overgewaaid uit Italie, vermeed hij. Liever vervolmaakte hij de oude poyfonie, zoals in die tijd in Engelse kerken nog gebruikt werd. In deze cantica wordt van de baritonsolist veel gevraagd met melodieen met ritmische hoogstandjes, prachtige versieringen en een groot bereik. De maat wisselt veelvuldig van twee- naar drieslag en is zo een uitdaging voor het koor. Toonsoort ligt niet vast, maar schuift langs verschillende mineur en majeur ladders. Spannende stukken!

Theo Jellema begeleidt deze muziek niet op het grote orgel, maar op het prachtige Metzler kistorgel, dat voor deze oude muziek zeer geschikt is. Het koor Schola Liturgica Leeuwarden staat onder leiding van Geke Bruining-Visser. De dienst begint zoals gewoonlijk om 17.00 uur en wordt gehouden in de Grote Kerk van Leeuwarden.

Datum/tijd: 
11 Maart 2018 - 17:00
Location: 
Grote Kerk Leeuwarden Leeuwarden
(Advertinsje)