Entdag oude fruitrassen

Op 10 maart organiseert Griet Bergsma uit Luxwoude samen met de Vrienden van het Oude Fruit (http://www.vriendenvanhetoudefruit.nl) een entdag waar men fruitboompjes kan (laten)enten.

Tegen een kleine vergoeding voor materiaalkosten zullen de aanwezige pomologen fruitboompjes enten.Er is enthout aanwezig van oude fruitrassen die in Noord-Nederland thuis horen en die zeldzaam zijn geworden.

Denk bv. aan appels als Drentse Paradijs,Groninger Kroon,Franse Kroon,Notaris,Sterappel,Zoete kroon,Schone van Iephof,Dokkummer Nije,enz.

Voorbeelden van stoofperen zijn bv.Brederode,Harm Harkes peer,Winterbergamot,enz.

Handperen hebben namen als Beurre de Merode, Juttepeer,Suikerpeer ,Zwijndrechtse Wijnpeer,enz.

Men kan ook enthout meenemen van een eigen fruitboom waarvan men graag een jonge boom zou willen hebben.In dat geval kan men het beste enkele stevige eenjarige scheuten afknippen en meenemen.

Die kan men dan zelf op deze dag leren enten of door een deskundige laten enten.

Hoe gaat dat enten nu in zijn werk?

Op een onderstam van een zaailing of een speciaal geselecteerd type onderstam wordt een ent van een boom van een bijzonder fruitras vastgezet.

De ent vergroeit met de onderstam en groeit uit tot de stam van een fruitboom.

Enten is nodig,omdat fruitrassen zich niet door zaad laten vermeerderen.Uit een gezaaid pitje van een appel komt een boompje op dat meestal minderwaardige appels geeft,vaak te kleine en zoete vruchten,maar vrijwel nooit een appel met de kwaliteit van de

oorspronkelijke appel.Wil men een boom van een bepaald ras vermeerderen,dan moet er dus geënt worden.

Graag tot ziens op 10 maart van 11 tot 15 uur.

Locatie : De Opslach 24

8405 BW, Luxwoude

Tel : 0513-529357

Toegang gratis

PS Als u een speciaal soort zoekt zoals bijvoorbeeld een Herfst Bergamot,laat mij dat dan zo snel mogelijk weten.Ik zal dan proberen om dat enthout in voorraad te hebben.

Datum/tijd: 
10 Maart 2018 - 11:00 to 15:00
Location: 
De Opslach 24
8405 BW Luxwoude
(Advertinsje)