Colori Ensemble met componist Le Cointre

Dichter Tsjêbbe Hettinga heeft een belangrijke rol gespeeld in de verkiezing van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018 en dat moet gevierd worden. Op zondagmiddag 11 maart vindt daarom een bijzonder concert plaats van het Colori Ensemble waarbij Hettinga's gedicht "Frjemde Kusten" centraal staat. De nieuwe muziek van Leeuwarder componist Jochem le Cointre is tijdens deze première te te horen met een audio-opname van Hettinga's eigen stem. Tijdens zijn studie in New York raakte Le Cointre geïnspireerd om "Frjemde Kusten" op muziek te zetten. Bij een cursus 'vreemde talen' aan het conservatorium aldaar, overrompelde Hettinga's gedicht de toehoorders, ondanks het feit dat de Amerikanen de taal niet spraken. De klanken van de Friese poëzie sprak zo tot ieders verbeelding, dat Le Cointre op zoek ging naar de muzikale vertolking van die klanken: de Friese "seewyn", "misthoorns" en "gjalpen fan seefugels". Deze spannende compositie zal ten gehore gebracht worden door het Colori Ensemble, bekend om zijn bijzondere samenstelling van fluit, hobo, marimba en piano. De première van het werk zal worden toegelicht door Le Cointre aan de hand van de klanken en betekenis van het gedicht van Hettinga. Na afloop van het concert, dat twee keer wordt uitgevoerd, is er gelegenheid met de musici en de componist na te praten.

De Russische meesters Modest Moessorgski en Sergej Rachmaninov schreven tijdloze muziek zoals de "Schilderijen van een tentoonstelling" en "Symfonische Dansen". Meestal te horen in een al dan niet eigen orkestversie, hebben ook de oorspronkelijke versies voor een of twee piano's een plaats op het concertpodium. Het Colori Ensemble maakte van beide werken een arrangement, gebaseerd op zowel de piano- als de orkestversie. Het resultaat is een tussenvorm die zich misschien het beste laat vergelijken met een prachtige zwart-wit foto die op bepaalde plaatsen ingekleurd is, waardoor sommige details nog beter uit de verf komen. Naast deze evergreens van de klassieke muziek en de nieuwe compositie van Le Cointre speelt het Colori Ensemble, wederom in een eigen arrangement, delen uit "Ma Mère l'Oye", de beeldende sprookjesmuziek van Maurice Ravel, geschreven voor de pianospelende kinderen van een bevriend echtpaar en later door de componist zelf georkestreerd.

Colori Ensemble

Rianne Jongsma (fluit, piccolo, altfluit), Wilma Jongsma (hobo, althobo), Arjan Jongsma (marimba) en Jochem le Cointre (piano) studeerden respectievelijk aan de conservatoria van Amsterdam, Den Haag, Groningen en New York.Ze wonnen individueel belangrijke prijzen op o.a. het Prinses Christina Concours en het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland. Het ensemble ontleent haar naam aan de compositie Colori, in 2012 geschreven door Wim van Ligtenberg. Het betekende het eerste werk voor deze unieke instrumentencombinatie. Met deze compositie was het ensemble in 2013 te zien en te horen in Vrije Geluiden van de VPRO. Vanaf die tijd hebben meerdere componisten werken aan het ensemble opgedragen, waaronder Peter Visser en Sipke Hoekstra. Naast het hedendaagse repertoire speelt het ensemble arrangementen van werken van componisten als Moessorgski, Tsjaikovski en Ravel. Op initiatief van het Frysk Muzyk Argyf kwam in 2015 de CD "Colori miti" tot stand voor het label Aliud Records. Een eerdere CD werd in eigen beheer geproduceerd in samenwerking met Studio Soundfarm. Opnames voor een tweede CD voor Aliud Records i.s.m. het Frysk Muzyk Argyf staan gepland in het voorjaar van 2018. Het Colori Ensemble was te beluisteren op Radio 4 in Muziekwijzer en Opium op 4 en verzorgde o.a. concerten in de Nieuwe Kerk in Den Haag en de Kleine Zaal en Spiegelzaal van het Concertgebouw. www.coloriensemble.com

Datum/tijd: 
11 Maart 2018 - 13:30 11 Maart 2018 - 16:00
Location: 
De Hofkamer
Grote Kerkstraat 16
8911 EC LEEUWARDEN
(Advertinsje)