3D-schildering moet verkeersveiligheid in Boornbergum vergroten

Een 3D-schildering als deze moet de verkeersveiligheid vergroten © Omrop Fryslân, Esther Leystra
Op de Nijewei in Boornbergum zijn twee 3D-tekeningen op het wegdek aangebracht. Het doel van de schilderingen, waarop een ballon met twee overstekende kinderen staat afgebeeld, is de verkeersveiligheid in het dorp te vergroten.
Vanwege regenachtig weer moesten de inwoners van Boornbergum iets langer wachten op het resultaat, maar in het weekend van 22 tot 24 juli zijn de 3D-tekeningen geplaatst.
De 3D-projecties zijn onderdeel van het project 'Feilich op 'e Dyk' dat is gestart in 2017. Samen met de schoolkinderen en bewoners van Boornbergum heeft de gemeente Smallingerland gekeken naar oplossingen om de verkeersveiligheid te verbeteren.
De weg is hier onoverzichtelijk en auto's rijden vrij snel over de Nijewei.
Anne Meijer
Het plaatsen van de 3D-tekeningen is een van de uitkomsten. Anne Meijer, oud-bestuurslid van de Vereniging van Dorpsbelangen Boornbergum - Kortehemmen is blij met de maatregel: "Aan de Nijewei zit een zijweg, de Boskewei. Veel ouders met kinderen maken gebruik van deze weg omdat het op de route naar de basisschool ligt. De weg is hier onoverzichtelijk en auto's rijden vrij snel over de Nijewei."
Anne Meijer en Hans Nater bij de 3D-projectie © Omrop Fryslân, Esther Leystra
De 3D-projecties beelden een ballon uit met twee kinderen daarin afgebeeld. "Door speciale effecten lijkt het alsof de ballon echt omhoog komt en dat je ertegen aanrijdt. Zo moet het overkomen bij de weggebruikers en zo kan het verkeer worden vertraagd", vertelt Hans Nater van dorpsbelang.
Het is voor het eerst dat zulke tekeningen in de gemeente Smallingerland zijn aangebracht.