Coöperatie legt zonnepanelen in Augustinusga in de strijd tegen energiearmoede

Een stal met zonnepanelen (niet in Augustinusga) © ANP
Op het dak van een schuur in Augustinusga komen 162 zonnepanelen. Nu is dat niet zo bijzonder, maar wel dat de opbrengst van de stroom ten goede komt aan Friezen die kampen met energiearmoede.
Het gaat om een project van de coöperatie GOED, een landelijk initiatief met zonnepanelen door het hele land. Hilaard had in Fryslân de primeur, maar binnenkort moet er dus ook in Augustinusga een project beginnen.
Het idee is dat mensen lid kunnen worden van de coöperatie en participeren in een project. Vanaf 50 euro kan iedereen meedoen. De bedoeling is dat mensen hun inleg over 15 jaar terugverdienen, maar ook nog eens 4 procent rente daarbij krijgen.

Naar mensen met een kleine portemonnee

De opbrengsten van de zonnepaneelstroom gaat naar mensen met een kleine portemonnee. Daarvoor roept de coöperatie de hulp in van Energiebank Fryslân, een stichting die mensen helpt die de energierekening moeilijk kunnen betalen. Door samen te werken met zulke lokale maatschappelijke organisaties, denk ook aan de Voedselbank, hoopt de coöperatie dat de opbrengsten in de regio terecht komen.

Ook de boer heeft er baat bij

Ook de boer die de zonnepanelen krijgt, heeft voordeel bij het project. Op het dak van de schuur lag asbest, dat voor de zonnepanelen wordt weggehaald. Omdat de coöperatie huur betaalt voor het 'lenen' van het dak, kan de boer de kosten voor het verwijderen van het asbest langzaam terugverdienen.
© Shutterstock.com (chinasong)
Voor het verduurzamen van Augustinusga werkt de coöperatie ook samen met de lokale Enerzjy Koöperaasje De Harkema. Mochten er niet genoeg mensen meedoen, dan krijgt het project steun van het Fries Energiefonds, dat mede is opgezet door de provincie.

Klein risico

Volgens initiatiefneemster Musetta Blaauw van de coöperatie GOED is het risico dat er te weinig investeringen worden opgehaald klein, omdat er steun is van de overheid. "Zelfs als een energieprijs heel laag wordt, terwijl die nu juist heel hoog is, krijgen wij een vaste prijs van de overheid om de lening dan weer terug te kunnen betalen."
De coöperatie hoopt met de groene stroom ook de energietransitie te steunen. Er wordt in verschillende provincies bovendien gewerkt aan het aanleggen van zonnepanelen op carports, ook in Fryslân.
Zo is het de bedoeling dat ze in Leeuwarden op een carport komen. "De opbrengsten daarvan kunnen we dan bestemmen voor de nabijgelegen sportverenigingen, zodat mensen laagdrempelig kunnen blijven sporten", zegt Blaauw.