Bruma en Karlsbakk konden naar meerdere clubs, maar keuze voor Heerenveen was 'no-brainer'

Jeffrey Bruma in het shirt van zijn laatste club Kasimpasa © Orange Pictures
Verdediger Jeffrey Bruma kon kiezen uit meerdere clubs, maar raakte overtuigd na de goede gesprekken met sc Heerenveen. Dat zei Bruma dinsdagmiddag bij zijn presentatie.
Bruma heeft 25 interlands op zijn naam staan, maar na 2016 raakte hij vanwege meerdere redenen wat buiten beeld. De laatste club waar de nu 31-jarige verdediger voor speelde, was Kasimpasa uit Istanbul, maar daar ging het ineens mis.
Bruma zat anderhalf jaar in Turkije, maar kreeg van de ene op de andere dag te horen dat hij en twee andere spelers weg moesten. "Ik heb mijn contract daar laten ontbinden. Ik kreeg te horen dat ik moest vertrekken. De echte reden heb ik niet te horen gekregen. Ik heb het snel geaccepteerd en het aan mijn zaakwaarnemer voorgelegd. Al snel kwam Heerenveen uit de koker rollen."
Hij kon naar meerdere clubs, zo was ook FC Groningen voor Bruma in de markt, maar hij koos al vrij snel voor Heerenveen. "De gesprekken bevielen goed, moet ik zeggen. De gesprekken met Ferry de Haan en Kees van Wonderen hebben me over de streep getrokken. Ze waren snel duidelijk en ik wil graag helpen met het behalen van de play-offs. En ik wil natuurlijk spelen."

Niet langer dan een half seizoen

Bruma heeft getekend voor een half seizoen. Dat zijn misschien dus maar zestien wedstrijden in de eredivisie. Dat heeft vooral te maken met de blessure van verdediger Sven van Beek. "Vanwege de blessure van Sven zeiden we: eerst maar voor een halfjaar tekenen en dan zien we in de zomer wel verder. Als het bevalt, kunnen we altijd weer om de tafel gaan."
In 2010 maakte Bruma tijdens een oefenwedstrijd tegen Oekraïne zijn debuut in het Nederlands elftal. Bruma speelde daarna nog 25 wedstrijden voor Oranje, maar dat waren vooral kwalificatiewedstrijden. Een EK of WK maakte hij nooit mee.

Na 2016 uit beeld geraakt

In 2015 en 2016 speelde hij de meeste wedstrijden voor Oranje. In die periode speelde Bruma voor PSV, waarmee hij in 2015 en 2016 kampioen werd. Daarna kwam hij bij VFL Wolfsbrug terecht en kreeg hij een zware blessure aan zijn knie.
Jeffrey Bruma helemaal rechts voor de wedstrijd tegen Frankrijk in 2016 © Orange Pictures
Mede daardoor raakte Bruma uit beeld bij Oranje en bij de Nederlandse voetballiefhebber. "Ik lag er lang uit en daarna moest ik terugkrabbelen. Dat ging via Mainz, via Schalke en daarna weer bij Wolfsburg. Dat ging moeizaam. Als je in Turkije speelt, wordt het er ook niet makkelijker op. Dan raak je helemaal uit beeld."
Ook daarom kiest hij er nu voor om terug te komen naar Nederland "Daarom is het nu zaak om bij Heerenveen weer te presteren, mezelf te laten zien. Ik ben er wel van overtuigd dat dat gaat lukken."

Carrière Jeffrey Bruma

2009-2013 Chelsea
2010-2011 Leicester City (huur)
2011-2013 Hamburger SV (huur)
2013-2016 PSV
2016-2021 Wolfsburg
2018-2019 Schalke 04 (huur)
2019-2020 Mainz 05 (huur)
2021-2023 Kasimpasa
Naast Bruma werd ook Daniel Karlsbakk gepresenteerd. De 19-jarige spits komt over van Viking FK. Die club werd het afgelopen seizoen, dat eind november eindigde, elfde in de Noorse competitie.
Karlsbakk speelde eerst dertig wedstrijden bij de club uit zijn geboorteplaats Bryne, op het tweede niveau. Hij verhuisde daarna naar Stavanger. Hij bleef thuis wonen, omdat de club waar hij ging spelen, Viking FK, slechts op een halfuur ligt van zijn woonplaats.
Bij Viking FK speelde hij in totaal dertig wedstrijden. Soms als invaller, soms als basisspeler. Hij maakte in totaal twee goals.
Ook voor Karlsbakk was veel interesse. "De club liet zien dat ze mij wilden. Dat hadden ze eerder al meerdere keren gedaan. Dus het was een no-brainer voor mij. Het is een goede stap voor mij."
Met de komst van Karlsbakk heeft Heerenveen nu drie spitsen. Naast Karlsbakk zijn dat Sydney van Hooijdonk en Antoine Colassin. Maar wat voor type spits is Karlsbakk? "Ik ben een harde werker. Ik scoor goals, ben snel en kan duels winnen. Ik breng veel energie in het team."

De dertiende Noor

In 1996 was Børre Meinseth de eerste speler uit Noorwegen die naar Heerenveen kwam. Karlsbakk is de dertiende Noor en hij denkt vooral aan twee Noren die nu bij grote clubs spelen. "Ik ken Morten Thorsby en Martin Ødegaard. Dat is een grote speler nu. Het laat zien dat Heerenveen het goed doet met jonge, Scandinavische spelers."
Amin Sarr is vertrokken en Karlsbakk is aangetrokken met het geld van Sarr. Maar dat legt geen druk op de schouders van Karlsbakk. "Ik kom hier om me te ontwikkelen. Ik moet geduld hebben, maar ik voel geen druk."