Gedeputeerde Fokkinga: "We zullen in ieder geval geen boeren onteigenen"

Gedeputeerde Klaas Fokkinga © Omrop Fryslân
Gedeputeerde Klaas Fokkinga blijft bij zijn standpunt dat de provincie geen boeren zal onteigenen. Dat zegt de FNP-politicus in reactie op de nieuwe stikstofplannen van het kabinet.
In de plannen staat dat de stikstofuitstoot in Nederland in 2030 vijftig procent lager moet zijn dan dat het nu is. Dat betekent dat in Natura 2000-gebieden de reductie meer dan 95 procent moet zijn. In een ring rond die gebieden zeventig procent. Dat zal boerenbedrijven treffen.
De reacties op de nieuwe stikstofmaatregels
Wat de plannen precies zullen betekenen voor Fryslân weet Fokkinga nog niet, maar hij blijft dus wel bij zijn eerdere standpunt. "Wij zullen in ieder geval niet onteigenen. Met ons eigen uitvoeringsprogramma stikstof hadden we al berekend dat we het wel kunnen doen met onze eigen Friese aanpak op lange termijn", zegt de gedeputeerde.

LTO Noord

De brief van de minister zorgt nog voor veel onduidelijkheid in de sector. Zo ook bij Trienke Elshof van LTO Noord. "Wij blijven met meer vragen zitten dan antwoorden. Nou ja, een antwoord hebben we wel en dat is dat de landbouw moet inleveren", zegt Elshof.
In de brief staat een kaart, maar die is te klein om precies te zien voor welk bedrijf welke regels gaan gelden. "Er is veel onrust over. Van wat betekent dat? Boeren hebben die vragen ook. Hier is echt heel lang naar uitgekeken. Deze brief zou duidelijkheid geven. Maar ik denk dat er wel meer toelichting moet komen op de kaartje en wat dat voor Fryslân betekent."

Circulair

In de brief van minister Staghouwer staat dat boeren circulairder en duurzamer moeten worden, en anders verplaatsen of stoppen. "Het circulaire aspect komt ook terug in ons beleid, ook duurzaamheid. Maar het onze doelstelling niet om boeren gedwongen te verplaatsen of op te kopen."
Fokkinga voorziet dat de meeste boeren in Fryslân voorlopig geen grote aanpassingen hoeven te doen. "Ik denk dat er meerdere vormen van bedrijfsvoering kunnen blijven bestaan. Alleen als je in de buurt zit van zo'n natuurgebied, dan moeten we kijken wat er wel en niet mogelijk is."
De gedeputeerde gaat de komende dagen uitgebreid aan de slag met de brief. Volgende week dinsdag hoopt hij dan met een meer inhoudelijke reactie te komen.