'Meer bokken en stieren eten'

14 apr 2014 - 16:11
  • De boltsjes wurde slachte
  • Sokke bokjes ha hast gjin wearde

Er is een opvallende samenwerking aan het ontstaan tussen Friese boeren en restauranthouders. Ze hebben de handen inen geslagen bij het slachten van geitenbokjes, en stiertjes van Jerseykoeien. Deze beestjes hebben amper waarde voor de handel en komen vaak op een vervelende manier aan hun einde. Boeren en restauranthouders willen dat veranderen.

Het begon in februari van dit jaar met het idee voor de bokjes. Eigenaar Sicco Gerlsma van Indonesisch restaurant Tandjong Priok kwam in actien omdat hij het vlees van de bokjes goed kan gebruiken.

De bokjes en stiertjes worden nu geslacht bij de ambachtelijke slachter van Tzum. Het uitbenen doen de restaurants zelf. Dat kan niet anders, want anders moet er geld bij.

Sicco Gerlsma en Willem Schaafsma van restaurant Eindeloos in Leeuwaden trekken de kar in Fryslân. Maar er zijn al meer restaurants bij betrokken, ook buiten Fryslân. Het wordt zo langzamerhand een hele operatie en daarom is Europese subsidie aangevraagd.

Geitehouder Van der Veen, de leverancier van de eerste bokjes, is heel blij met het project en hoopt dat het doorgaat.

Deel dit bericht op:
(advertinsje)
(advertinsje)