15 jier Nieuw Noord: "De voetbalsfeer is weer terug"

12 desimber 2001, in momint dat in soad SC Hearrenfean-supporters har faaks noch wol herinnerje. Op dy dei is supportersferiening Nieuw Noord oprjochte. It 15-jierrich jubileum wurdt sneon, thús tsjin Excelsior dan ek grut fierd. Fiif fragen hjiroer oan foarsitter Bart Jan Kuiper fan Nieuw Noord.
Lokwinske! In moai momint foar jim. Wat stiet der dit wykein allegear te gebeuren?
"Aan het begin van seizoen hebben we een kilometer aan stof gekocht. Een groot deel daarvan wordt zaterdagavond gebruikt voor een mooie sfeeractie. Verder hebben we nog een grote verrassing, maar daar kan ik natuurlijk nu nog niks over zeggen. Maar dat wordt wel heel groot.
Vanuit de club is overigens nog een oproep aan de supporters gedaan om in de vijftiende minuut op te staan en voor ons te applaudiseren. Hartstikke leuk! En na de wedstrijd is er uiteraard nog een mooi feest."
Wat hawwe jim yn de ôfrûne 15 jier berikt mei Nieuw Noord?
"Het belangrijkste is dat we de voetbalsfeer weer hebben teruggebracht. Voordat wij bestonden was het al een tijdje stil tijdens wedstrijden. Nu is de sfeer terug."
Wat wie foar jim in absolút hichtepunt?
"Toch wel die sfeer denk ik. En als we het over een voetbalwedstrijd hebben, dan was het een Europese thuiswedstrijd, volgens mij in 2009, waarbij we achterkwamen en moesten winnen. Dat winnende doelpunt viel in de laatste minuut. Heel mooi toen."
Dit jier is fansels lang om let de steantribune der kaam. Befalt it wat?
"De statribune is echt super. Er is veel meer interactie met het veld, je hebt echt een wisselwerking met de spelers op het veld. Ik ben ervan overtuigd dat dit ons punten oplevert. Verder is het geluid zo veel beter en is het ook goed voor de doorstroming. We zien veel meer jonge supporters bij Nieuw Noord."
Wat is jim doel foar de kommende 15 jier?
"We willen de sfeeracties natuurlijk doorzetten. Daar zijn we voor en dat is onze doelstelling. En als ik een beetje mag dromen: bij Dortmund heb je de 'gele muur'. Een hele zijde van het stadion als statribune. Dat geeft een fantastisch effect, als één man achter je club te staan. Als we zoiets over vijftien jaar bij Heerenveen hebben kunnen realiseren, zou dat natuurlijk fantastisch zijn."