Lemster Warenhuis stopt na 60 jaar: winkelpubliek is verdwenen

Het is een begrip in Lemmer en omgeving, maar na 60 jaar komt er een eind aan het Lemster Warenhuis aan de Schans. Eigenaar Coen Gouma ziet het niet zitten om in die straat verder te gaan. De winkelstraat van vroeger is langzaam veranderd in een woonstraat.
De Schans moet afscheid nemen van het Lemster Warenhuis:
"Wij zijn nu aan het opruimen", zegt Gouma. Met een grote slag haalt hij een plank van de muur. De winkel aan de Schans is leeg. Er hangt alleen nog wat zwart zeil. Overal liggen nog wat planken verspreid over de vloer. Het lijkt niet meer op de beroemde speelgoedwinkel.
"Het houdt op en daar heb ik wel een dubbel gevoel bij. Het is de geschiedenis die hier ligt. Ik ben hier geboren en getogen en heb altijd boven de winkel gewoond."
Coen Gouma van het Lemster Warenhuis © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Gouma onderbreekt zijn verhaal even om een aantal planken leeg te halen. Daar staat nog het laatste koopwaar op. Drie kleine kopjes met schoteltjes en een aantal borstels liggen nog eenzaam op een grote grijze plank.
Er komt een punt dat je de knoop moet doorhakken.
Coen Gouma
"We zien al een aantal jaren dat we aan deze straat een andere kant op moeten. Er komt een punt dat je de knoop moet doorhakken. Dat hebben we begin dit jaar gedaan. We stoppen hier en moeten een andere locatie zoeken."

Ooit dé winkelstraat

Dat heeft dus te maken met het straatbeeld, legt Gouma uit: "Toen mijn ouders hier 60 jaar geleden kwamen, was dit dé winkelstraat. Maar de Schans is van een winkelstraat naar een woonstraat veranderd. Een jaar of vijf geleden is het bestemmingsplan veranderd. De winkels wil men meer in het centrum."
Verslaggever Willem Vermeltfoort bij het Lemster Warenhuis
Het Lemster Warenhuis aan de Schans in Lemmer © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Hij heeft van alles gedaan om de ontwikkeling tegen te houden, maar dat is niet gelukt. "Vanaf 2000 zijn we wel in gesprek geweest om de Schans wat meer 'smoel' te geven. Maar het is altijd bij praten gebleven. Als je aan het beeld vasthoudt, dan houdt het op."
Gouma en zijn vrouw willen wel door, maar niet op deze locatie. "Er moeten wel mensen voorbij komen. Vroeger was de markt hier ook. Elke donderdag was er aanloop van mensen. Maar die markt is ook naar de andere kant van het dorp gegaan. Dat heeft wel een negatieve invloed gehad."

Geen goed teken

De laatste jaren zijn verschillende winkels vertrokken uit Lemmer. "Dat is voor de middenstand geen goed teken. Het dorp moet blijven leven. We kijken wel naar andere plaatsen. Lukt dat niet, dan willen we ook wel buiten Lemmer kijken."
Het zou zonde zijn voor Lemmer, dat weet Gouma ook. "Wij voelen ons hier thuis en zouden hier graag verder willen. Maar eerst maar even alles opruimen hier, daarna kijken we hoe het komt."