Onderzoek naar vervuiling bij kunstgrasvelden

© Henk Bootsma
Er komt een onderzoek naar de vervuiling van het oppervlaktewater bij kunstgrasvelden in het noorden. De samenwerkende waterschappen van Fryslân, Groningen en Drenthe willen zo helderheid scheppen over wat er aan schadelijke stoffen vrijkomt na een regenbui. In de velden zit rubbergranulaat verwerkt. Dat is gemaakt van oude autobanden en daar zitten kankerverwekkende stoffen in. Het gaat om een zogenaamd "verkennend" onderzoek. Zo willen de waterschappen weten of het granulaat effect heeft op de waterkwaliteit. Tot nu toe is gebleken dat dat niet het geval is. Omdat er de laatste tijd veel onrust is ontstaan, is besloten dit nu eens goed in kaart te brengen.
Risico
De kunstgrasvelden liggen de laatste tijd onder een vergrootglas. Uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla in 2016 bleek dat er amper onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico's van het gebruik van rubbergranulaat. Het advies klonk zelfs om kinderen niet te laten spelen op kunstgrasvelden. Het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, heeft naar aanleiding daarvan een gedegen onderzoek gedaan naar de risico's. Daar kwam uit naar voren dat het spelen op de velden veilig is, maar dat er wel strengere normen komen.
Uit een vervolguitzending van Zembla een aantal maanden later bleek dat het schadelijke effect groter is dan gedacht. Op de Vrije Universiteit wordt een test gedaan met zebravisjes. Embryo's van de visjes overleven niet in water dat in contact heeft gestaan met de korrels. Voor de noordelijke waterschappen was dat de aanleiding om een eigen onderzoek te starten. Dat moet de komende weken plaatsvinden bij velden in Groningen.
Vervuilde grond
Het programma Zembla heeft woensdagavond weer aandacht voor de milieurisico's bij kunstgrasvelden. In de uitzending stelt het RIVM dat er een onderzoeksstrategie moet komen voor water- en bodemmonsters rondom de velden. In rapporten die in handen zijn van de redactie van Zembla staat dat de bodem onder sommige sportvelden zwaar vervuild is. Gemeenten moeten dan ook rekening houden met hoge kosten voor het schoonmaken van de grond.