"Oranjekoek maken in een uur kan niet"

De bakkers van Heel Holland Bakt hadden het er zondagavond maar moeilijk mee: oranjekoek. Ze bakten er letterlijk niets van en vonden de naam ook maar verwarrend vanwege het roze fondant. Ze vroegen zich af of dat misschien Fries was...
Is het nu echt zo moeilijk om deze Friese lekkernij te maken? Bakker Marten Boonstra uit Akkrum maakt de lekkerste oranjekoek van Fryslân. Zijn koek is zacht, heeft een makkelijke afbeet en is fijn van smaak. "Op zichzelf is het maken van een oranjekoek niet moeilijk, maar om dat binnen een uur te doen kan gewoon niet. Dat is veel te krap. Belangrijk is dat hij goed gaar is uiteraard. We werken met koud deeg, dat rolt makkelijker. Dat maken we de ene dag en de andere dag maken we de bodem. Dat de bakkers op televisie slagroom op een warm product moeten spuiten, kan niet. Iedereen weet dan dat de slagroom er afloopt." En dat is ook precies wat er gebeurde bij de bakkers van Heel Holland Bakt.