Friezen ervaren minder buurtoverlast dan rest van Nederland

In brûkt ruft yn in beam yn De Wiken © Facebook Politie Oost-Fryslân
Friezen ervaren minder buurtoverlast dan mensen uit de rest van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse veiligheidsmonitor van het CBS. In 2012 ervoeren Friezen ook al minder buurtoverlast dan het landelijk gemiddelde.
Landelijk gezien ervaren mensen steeds minder buurtoverlast. 43 procent van de Nederlanders heeft veel last van buurtoverlast. In Fryslân ligt dat percentage op 37 procent: dat is niet echt veranderd vergeleken met 2012.
Verkeersoverlast
De drie hoofdgroepen van buurtoverlast die in het onderzoek naar voren komen zijn fysieke verwaarlozing, verkeersoverlast en sociale overlast. Die eerste twee vormen worden het vaakst gesignaleerd. In 2012 gaf 32,3 procent van de Nederlanders nog aan veel verkeersoverlast te ervaren, terwijl dat in 2016 30,6 procent was. In Fryslân ligt dat percentage op 26,4: dat is nauwelijks afgenomen vergeleken met 2012.
Verwaarlozing
De overlast door fysieke verwaarlozing is zowel in Fryslân als in de rest van Nederland afgenomen: in Fryslân ging het percentage mensen dat veel last had van fysieke verwaarlozing van 21,4 naar 18,1 procent en landelijk van 24,5 naar 21,5 procent.
Sociale overlast
De sociale overlast die in Fryslân wordt ervaren is met ongeveer 8,8 procent gelijk gebleven: landelijk ging dat percentage van 12,9 in 2012 naar 11,8 procent in 2016. Een onderdeel van de sociale overlast, overlast door buurtgenoten, is wel toegenomen.