Gevangenen spelen in theatervoorstelling 'Holstmeer'

Bewoners van de PI in Leeuwarden, oftewel gevangenis De Marwei, gaan meedoen aan een theatervoorstelling van Culturele Hoofdstad. In datzelfde stuk spelen ook de vrouwen die wonen in opvanginstelling Fier. De mannen en vrouwen worden niet met elkaar geconfronteerd. Beide organisaties zitten aan de Holstmeerweg, waar ook het politiebureau van Leeuwarden gevestigd is. Alle drie de locaties zijn het decor van de theatervoorstelling 'Holstmeer' van De Jonge Republiek.
Brug
Auke Zeldenrust kwam met het idee om in het kader fan 'Iepen mienskip' ook de gemeenschap áchter de muren en de tralies een rol te laten spelen bij Culturele Hoofdstad, en zo een brug te slaan tussen mensen.
Bevrijding
Voor de politie, de PI en voor Fier is het een mogelijkheid om een andere kant van hun mensen te laten zien. Het stuk gaat over bevrijding, over mensen die niet alleen een verleden hebben maar ook een toekomst. Mensen zijn slachtoffer of dader, ze hebben van alles meegemaakt, maar ze hebben allemaal ook hopen en dromen voor de toekomst. Deze verhalen worden naast elkaar gelegd.
Locatietheater
'Holstmeer' is locatietheater. Het publiek wordt met een bus van café Neushoorn in de binnenstad vervoerd naar de Holstmeerweg. Het publiek moet bij Neushoorn al telefoon, portemonnee en sleutels inleveren bij de deur. Het ene deel van de voorstelling is in de sportzaal van de gevangenis, daar speelt een groep van 7 tot 9 gedetineerden. Het andere deel van het stuk bij opvanglocatie Fier, waar de vrouwen een verhaal vertellen. Uiteindelijk gaat het voltallige publiek naar het politiebureau, waar twee acteurs een voorstelling spelen en alle verhalen bij elkaar brengen.
Op 10 februari is de première en er worden tien voorstellingen gespeeld. De laatste is op 15 april, de dag dat Leeuwarden werd bevrijd na de Tweede Wereldoorlog.