"In het Digitaalhuis gaat er een wereld voor je open"

Mensen met een taalachterstand kunnen sinds dinsdag terecht bij het Digitaalhuis in Buitenpost. Op andere plaatsen in Fryslân bestaan zulke huizen al langer voor mensen die aan hun taalvaardigheid willen werken. "Het Digitaalhuis is de ideale plek waar mensen aan hun taalvaardigheid kunnen werken", legt Paulien Schreuder, hoofd van de bibliotheken van Noardeast-Fryslân uit. "Het Digitaalhuis is niet bedoeld voor mensen die willen inburgeren, maar voor mensen die zich onzeker voelen over hun mondelinge en schriftelijke taalvaardigheden en daarbij wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken."
Toch blijkt het voor mensen met een taalachterstand lastig naar Digitaalhuizen toe te gaan. "Het is nogal een stap om toe te geven dat je problemen hebt met lezen en schrijven natuurlijk. Wij onderhouden daarom contacten met werkgevers en sociale werkplaatsen, om onze doelgroep te kunnen benaderen."
Digitaalhuis Franeker
Bijvoorbeeld in Franeker. Dinsdagochtend was daar taart voor de leerlingen en de vrijwilligers van het Digitaalhuis. Niet alleen omdat het de week van de alfabetisering is, maar het huis in de bibliotheek van Franeker wil ook graag gezelligheid uitstralen. En dat is ook nodig, want mensen moeten voor hun gevoel toch over een bepaalde drempel stappen. Voor de deelnemers is het namelijk niet altijd even makkelijk toe te geven dat ze de taal niet goed beheersen.
Een van de deelnemers aan het Digitaalhuis in Franeker is Derek van der Kooi. "Ik ben trots op mijzelf, want ik kan nu mijn eigen naam schrijven en zelf mijn eigen rekeningen overmaken. Ik raad mensen echt aan om zich op te geven, want er gaat een wereld voor je open!"