Omrop TIP: In het spoor van Wellington R1397

In de nacht van 24 op 25 juli 1941 crasht de Wellington R1397 in het weiland bij het buurtschap Kleiterp. Het is de eerste geallieerde bommenwerper die wordt neergeschoten boven het Friese vasteland. Van het vliegtuig is bijna niets meer over. Identificatie van de inzittenden blijkt dan ook onmogelijk. De vliegeniers krijgen een anoniem graf in Leeuwarden.

Stichting Missing Airmen Memorial Foundation

Vrijwilligers van de stichting Missing Airmen Memorial Foundation proberen al jarenlang de ware oorzaak van de crash te achterhalen. Vooral de Britse autoriteiten staan dit achterhalen in de weg. Maar uiteindelijk zullen de bemanningsleden van de Wellington 75 jaar na de crash een grafsteen krijgen met hun naam erop.

Het spoor van Wellington R1397

Documentairemakers Timo Brinkman en Janjelle Ringnalda hebben voor Fryslân DOK het bijzondere verhaal van de identificatie van Wellington R1397 en hun bemanning in beeld gebracht.
De Fryslân DOK documentaire 'Yn it spoar fan Wellington R1397' is op zondag om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien. De documentaire is ook te zien op NPO 2 op zaterdag om 16.20 uur en zondag om 13.00 uur.