Ecoloog: "Sla wespen niet dood"

"Wespenplaag? Wij mensen zijn een plaag", zegt ecoloog Peter de Boer. Nature Today en de Wageningen Universiteit verwachten deze maanden veel meer wespen dan normaal. Op dit moment zijn al vier tot zes keer meer wespen gezien dan vorig jaar deze tijd. Maar volgens De Boer gaat het niet om een plaag. "Het is pas een plaag als het voor overlast zorgt. En dat zorgen wespen eigenlijk alleen als ze mensen steken."
Eitjes
Door het warme weer zijn veel wespenkoninginnen al eerder uit de winterslaap gekomen. En beginnen ze dus ook eerder met het leggen van eitjes. De ecoloog roept mensen op om vooral niet met de vliegenmepper achter de wespen aan te gaan: "Wespen zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit. Ze eten veel andere insecten op zoals muggen. Als er geen wespen meer zouden zijn, zou de wereld er heel anders uitzien."
Vanaf eind juni worden de wespen verwacht maar de nesten kunnen ook nog eind augustus uitkomen, dus het is een langere periode van overlast. Flinke regenbuien kunnen nog voorkomen dat de plaag uitbreekt.
Waarom steekt een wesp?
In de meeste gevallen voelt een wesp zich bedreigd als hij wil steken, bijvoorbeeld als hij in een stuk stof zit en de uitgang niet kan vinden. Ook als een wesp te weinig eten kan vinden, wordt hij chagrijnig en kan dan eerder beginnen te steken.
Tips: waar houden wespen niet van?
Zet dit op de buitentafel neer en het geel-zwarte insect zoekt een andere tuin op: kruidnagel (in een stukje sinaasappel), koper (vijf eurocent muntjes in bakje water), wierook of geurkaarsen of ammoniak (in een bakje met water). En natuurlijk komen ze op zoet af, dus fruit en drinken, maar ze houden ook van zweet en de geur van zonnebrand en parfum. Dus probeer dat te voorkomen.